У што скоријем року наћи рјешење за саобраћајне гужве, сједиште трајектног предузећа измјестити у Херцег Нови

Саобраћајна инфраструктура Црне Горе у сусрет туристичкој сезони, односно посебан осврт на транзит туриста на црногорском приморју и долазак на дестинацију – стање на граничним прелазима, саобраћају дуж Јадранске магистрале, трајектна линија Каменари- Лепетане, пилотажа у заливу Боке Которске биле су теме засиједања Одбора за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање, који је одржан у скупштинској сали Општине Херцег Нови, а који је иницирала посланица др Тамара Вујовић.

Скупштина општине Херцег Нови први пут је угостила један од Одбора Скупштине Црне Горе.

У расправи о проблемима на граничним прелазима чуло се да је број прелазака током првомајских празника знатно већи него лани, што показује да и током љетње сезоне може бити слична ситуација, као и да су застоји хронични проблем за који је неопходно наћи рјешење у што скоријем року.

Начелник Одсјека за граничну контролу, Велибор Вучинић је истакао да сектор граничне полиције чини све како би спремно спроводили контроле током љетње сезоне. У овом одсјеку покушавају да успоставе сарадњу са сусједним државама, како би убрзали процес преласка.

Предсједник Општине Стеван Катић тражио је од Одбора као скупштинског тијела, да код Владе ургира да се хронични проблеми на граничним прелазима почну рјешавати, посебно да се приступи интеграцији прелаза са БиХ на Зупцима и уђе у преговоре са Хрватском да се слично рјешење примјени на прелазу на Кобили.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

Како би у неком степену ријешили загушење на граничним прелазима са Хрватском, када је ријеч о доласцима на дубровачки аеродром, у Националној ТО посредно су рјешавали овај проблем сарадњом са туроператорима, коју су одређене летове преусмјерили на аеродром у Тивту, казала је директорица Ана Трипковић Марковић.

Потпредсједник Општине Мирко Мустур сматра да се проблем кадрова на граничним прелазима може ријешити ангажовањем административног особља које није завршило Полицијску академију.

Одговарајући на питања поставњена током расправе, Вучинић је рекао да Сектор граничне полиције не може ријешавати проблем недостатка кадра нити инфраструктуру јер нема надлежности.

Расправа о трајекту

Током расправе о трајектној линији Каменари – Лепетане, чуло се да је добро што се након 30 година новац од ове поморске линије слива у Буџет али да би требало да сједиште фирме буде у Херцег новом.

Предсједник Управног одбора Морског добра Блажо Рађеновић казао је  да су данас гужве на трајекту смањене на мање од 5 минута и да је трајектна линија у власништву државе. 

– Трајектна линија је редовна,чекање је најкраће могуће, не преко 5 минута и мислим да је то кључна информација за све нас, казао је Рађеновић и најавио да ће након потписивања споразума са представницима Општина Херцег Нови и Тиват грађани ова два града плаћати мању цијену. 

Потпредсједник Општине Милош Коњевић казао је да је добро што се новац од трајектне линије слива у буџет дражве, али да би требало да се он слива у буџет херцегновске општине и питао да ли ће попуст моћи да користе привредници из Херцег Новог, и бесплатан превоз предузеће Чистоћа које одржава полуострво Луштица.

Милош Коњевић, потпредсједник Општине Херцег Нови

И посланик ДФ Славен Радуновић сматра да би сједниште предузећа требало да буде у Херцег Новом, као што је то била пракса претходних година.

И посланик Дејан Ђуровић- задовољан што смо послије 20 година вратили трајектну линију грађанима Црне Горе и истиче да би у наредном периоду требало размишљати и о повезивању других приморских општина трајектом, например Херцег новог и Бара, Будве и Улциња.

Предсједник општине Стеван Катић казао је да је ова трајектна линија Каменари – Лепетане исплатива, а да  је питање да ли би било тако са другим трајектним линијама које би повезивале приморске градове. Катић је казао и да Општина Херцег Нови како би се смањиле саобраћајне гужве припрема пројектовање локалне заобилазнице од Дебелог бријега до Зеленике али као дјелимично рјешење које не би укључивало транзитни саобраћај.

Он је казао да чекају јавну расправу на нацрт Просторног плана а како је објаснио становиште општине је да се направи локална заобилазница а да се транзитни саобраћај измјести на Јадранско јонску магистралу.

Предсједник УО ЈП Морско добро, Блажо Рађеновић одговарајући на питања присутних, рекао је да је сједиште сектора ЈП Морско добро везаног за трајект у Лепетанима, те да тај простор плаћају тиватској општини.

Блажо Рађеновић, предсједник УО ЈП Морско добро

-Ако постоји могућност да на било којој локацији отворимо сједиште у близини Каменара немамо проблем да сутра направимо и тај договор, казао је Рађеновић.

Он је рекао да је приход МД на годишњем нивоу од закупа из свих општина око 7, 5 милиона еура а да ће од трајектног превоза приход бити око 10 милиона.

Говорећи о цијенама нагласио је да ће карте по повлашћеним цијенама имати грађани Херцег Новог и Тивта .

-До 1. јуна цијена карте за мала возила износиће четири еура, а од 1. јуна до краја септембра пет еура. Свим грађанима Црне Горе  је доступна претплатна карта од 100 еура за мјесец, а посебне повластице ће имати грађани Херцег Новог и Тивта, а цијена карте ће бити три еура на захтјев грађана које ће предавати у канцеларију у Лепетанима, након што у уторак потпишемо споразум са представницима те двије општине.

Када је ријеч о преласку возила Чистоће Рађеновић је рекао да ће уважити сваки захтјев који добију из локалне самоуправе.

Он је истакао да приход који убира Морско добро преусмјерава на инфраструктурне радове у приморским општинама.

-Готово да не постоји мјесна заједница или локална управа којој нисмо изашли у сусрет. У општини ХН у овој години планирано је 220 000 за расвјету, радове на Новосадској плажи 80 000, реконструкцију шеталишта 1, 3 милиона еура. Трансфер према комуналном предузећу износи 200 000 еура. Све локалне управе, без обзира са колико процената прихода учествују у укупном приходу Морског добра, трудимо се да максимално испоштујемо. Приходи од трајектног превоза биће усмјерене на инвестиције које Тиват и Херцег Нови буду делегирале према Влади и МД, казао је Рађеновић.

Током сједнице Одбора, којом је предсједавала др Тамара Вујовић, било је ријечи и о пилотажи у заливу Боке Которске.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here