Црногорски књижевници млађе генерације у Херцег Новом

Литерарна турнеја ауторки и аутора млађе генерације „Црногорским књижевним стазама“, коју су покренули Матица црногорска и књижевни портал Фокализатор биће настављена у петак, 5. маја, у 18 сати, у Огранку Матице црногорске у Херцег Новом, ул. Његошева бр. 47.

У програму ће учествовати пјесникиња Јелена Нелевић, пјесник Борис Ђуровић, ауторка приповједака Драгана Калезић и пјесник Андрија Радовић. Модераторка програма је Драгана Ерјавшек.

Јелена Нелевић (Мартиновић) дипломирала на Филозофском факултету у Никшићу на Одсјеку за руски језик и књижевност. Њене пјесме су постале дио бројних антологија и часописа за књижевност. Прва збирка пјесама насловљена „Једна трећина“ објављена је у едицији издавачке куће Плима из Улциња. Више од 20 година је у новинарству. Дио је „новог таласа“ црногорских пјесникиња који се догодио деведесетих година, и једна је од четири ауторице прве и једине антологије пјесама које су написале жене из Црне Горе, насловљене „Корет на асфалту“, објављене 2014. у Хрватској. Фокализатор је објавио њену пјесничку књигу „Половина“.

Борис Ђуровић рођен је у Титограду 1988. године. Запошљен је као телевизијски репортер. Професор је црногорскога језика и књижевности. Фокализатор је објавио његову двије пјесничке књиге „Сви моји демони“ и „Клин у Сунце“. Живи у Даниловграду.

Драгана Калезић рођена је у 1980. године у Подгорици. Основне студије завршила је на Филозофскоме факултету у Никшићу, а магистарске на Филолошкоме факултету у Београду. Професорица је рускога језика и књижевности, преводитељица и ауторка кратких наратива. Фокализатор је објавио је њен прозни првијенац, књигу прича „Сентиментални рак“. Живи у Подгорици.

Андрија Радовић рођен је у Подгорици 1998. године. Апсолвент је Факултета за црногорски језик и књижевност на Цетињу. Поезију је објављивао у часопису Арс. Награђен је на фестивалу Дани Радована Зоговића у Колашину за пјесму „Да ли је Орвел био пророк“. Пјесме су му превођене на македонски језик.

Драгана Ерјавшек је дипломирала је на Филозофскоме факултету у Никшићу. Професорка је црногорскога језика и књижевности. Новинарка је и књижевна критичарка у дневноме листу Побједа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here