Неопходна законска регулатива за бољи положај ватрогасаца – спасиоца

Међународни дан ватрогасаца – спасиоца припадници херцегновске Службе заштите и спасавања проводе радно и у знаку припрема за предстојећу сезону. 

Командир Службе заштите и спасавања Општине Херцег Нови Златко Ћировић честитао је свим колегама Међународни дан ватрогасаца – спасилаца у жељи да се ова област константно унапређује у смислу опреме и услова рада.

Златко Ћировић

 – Ватрогасци, заиста, имају доста проблема по разним питањима. Прије свега од законске регулативе, јер код нас ватрогасац још није препознат у том смислу, као у европским државама. Ми, као припадници Службе заштите и спасавања тежимо да се донесу нови закони, гдје ће статус ватрогасца бити препознатљив и да се професија више цијени у друштву. Морам да направим изузетак, у Херцег Новом је бољи положај ватрогасца, у односу на државни ниво. Зависи од локалне самоуправе, која је препознала да је ватрогасац врло битан за локалну заједницу. Тежимо да то буде и боље. Кроз нове законске прописе очекујемо да ће положај ватрогасца бити у знатној мјери бољи и повољнији, него што је до сада, навео је Ћировић.

Ћировић подсјећа да постоји један Закон о заштити и спасавању, који је донесен 2007. године:

 – Тај закон дефинише систем заштите. Било је допуна тога закона, али још увијек није оно, што би требало да буде. Овај систем је јако комплексан. Он би требало да почива на више закона, а не на једном. Кроз измјену регулативе и те законе препознале би се многе ствари, јер код нас није ни дефинисан ни обим посла, којим би требало да се ватрогасац-спасилац бави. Ми радимо и многе послове, који нису у домену наше Службе. Знајући да смо служба која ради 24 часа и нон – стоп је доступуна грађанима и они препознају потребу да нас позову и ми на све интервенције изађемо. Кроз законску регулативу дефинисале би се многе ствари, од статуса ватрогасца, опреме, обука, основног образовања за ватрогасца. Тај замајац би држава требало да покрене, сматра Ћировић.

Херцегновска Служба заштите и спасавања броји 45 оперативаца, задовољни су опремљеношћу, али како наводи Ћировић, може боље и на вишем нивоу.

-Опрема је потрошна роба, скупа и треба је стално обнављати, што се чини у сарадњи са локалном управом и уз донације. Некада не могу да набаве нешто, типа опреме за спасавање из рушевина. За пожар смо добро опремљени, што су показали и резултати протеклих година, оцијенио је Ћировић.    

Обиљежавање Дана ватрогасаца-спасиоца 4.мај, на свјетском нивоу  установљено је 1999. године, са жељом да се скрене пажња на ово изузетно важно, али и опасно занимање.

Честитамо храбрим и вриједним ватрогасцима – спасиоцима из херцегновске Службе, у жељи да у овим временима изазова са успјехом, као и до сада, испуњавају своје задатке и да имају што мање посла на терену.     

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here