Синдикат медија Црне Горе: Положај запослених бољи, али су проблеми и даље бројни

Новинари и запослени у црногорским медијима 3. мај – Свјетски дан слободе медија, дочекују у бољем економском амбијенту него раније и ово би коначно могла бити година када ће овај сектор имати осјетнији раст зарада, како би се могли посветити рјешавању других бројних проблема у професији.

Како из Синдиката медија наводе у саопштењу, предуслов за то су независност и солидарност медијских радника и јединствен наступ према послодавцима и доносиоцима одлука али и медијска реформа која је већ годинама на чекању, како би се стање у свим медијима мијењало на боље.

Стање у локалним јавним емитерима је нешто боље него претходних година али у неким и даље постоје велика дуговања за зараде, која још нису исплаћена. Истовремено, потребно је повећати плате и запосленима у овим медијима јер су оне најниже у медијској дјелатности.

Из Владе најављују да ће нови Закон о аудио-визуелним медијским услугама, који је требало да поправи стање у овим медијима, ускоро бити готов, након четири године чекања и позивамо надлежне да се убрза његово усвајање.

Прије неколико мјесеци коначно су почели и преговори репрезентативних синдиката, међу којима је и Синдикат медија, са послодавцима о усвајању новог Гранског колективног уговора.

– Иако преговори не теку динамиком којом би ми жељели јер су послодавци одбили највећи број предлога, остајемо отворени за договор како би се права запослених у медијима додатно побољшала јер би се тај документ односио на све медијске раднике. Сви они ће, захваљујући усвајању Општег колективног уговора за који су се изборили национални синдикати, од 1. јула примати увећане дневнице за рад недјељом за 80 одсто, што ће бити заслужена награда за једну од ријетких професија која никад не стаје – наведено је у саопштењу.

И након повећања зарада, многи медијски радници остаће преоптерећени због често недовољног броја људи у редакцијама. Неки од њих и даље раде прековремено а то им се не плаћа иако се, захваљујући напорима Синдиката медија и запослених, и ту стање дјелимично поправља.

Ипак, чињеница да је прије посљедњих повећања плата већи дио запослених у медијима примао зараде мање од просјечне у држави, која је у међувремену знатно скочила због повећања зарада у јавном сектору, довела је до тога да су многи принуђени да поред новинарства раде још неке послове, како би имали нормалну егзистенцију. Због тога је опште повећање плата у медијима приоритет свих приоритета и позивамо све запослене да покрену разговоре о томе са својим послодавцима и буду јединствени и истрајни у својим захтјевима а Синдикат медија ће им пружити сву помоћ коју затраже.

У Синдикату медија очекују у овој години коначно усвајање сета медијских закона и прве Медијска стратегија Црне Горе. То је веома важно како би се ријешила бројна отворена питања у медијској дјелатности, побољшала аутономија новинара и медијских радника и уредничка независност и успоставио оквир за јачање професионалних и кажњавање оних медија који не поштују ни основна правила, крше Кодекс новинара и шире дезинформације.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here