Спуштена завјеса на 28. ХАПС- Плакета Милош Шами представи „Тешко је рећи збогом“

Мјузиклом „Сан о Боки“ и носталгичном журком у оквиру пратећег програма спуштена је завјеса на 28. Херцегновске априлске позоришне свечаности. По оцјенама публике, плакета Милош Шами припала је представи „Тешко је рећи збогом“ у продукцији Театра „Вихор“, а у којој играју глумци Невена Вукес, Иван Михаиловић и Новљанка Драгана Дабовић.

Специфичност фестивала је да се бавио односом позоришта и музике, казала је селекторка Милина Ковачевић и додала да јој се чини да су они који су пратили фестивал препознали те варијације како музика може да буде примјењена у позоришту, буде пратилац онога што је драмска радња и позоришни језик и доминанта у односу на све друго сто чини представу.

-Имали смо једну лијепу лепезу музичко сценских дијела и позоришних драмских представа са пратећом музиком. Јако сам задовољна како је публика реаговала на овакав избор и још више треперим од ишчекивања шта ће бити наредних година када успијемо да доведемо још представа које ће на још упечатљивији начин приказати овај однос. Говоримо о великим ансамбл представама, значајних позоришних институцијама из региона које у свом репертоару имају представе које живе деценијама и никада се не заборављају. Уз малу помоћ пријатеља и институција које треба да подрже овакав концепт који ће бити до 30. јубиларног фестивала, а ко зна можда и даље, то ће бити стварност на наредном ХАПС-у, казала је Ковачевић.

Од прије неколико година публици је омогућујућено да оцјени представе. Овогодишња просјећна оцјена за све виђене представе је 4, 51, казала је Ковачевић.

-Представе Магбет и Ноћ са Алексом су добиле оцјену 4, 36 , Егзодус радости 4, 42 и Били Холидеј 4, 60. Најбољу оцјену 4, 81 добила је представа „Тешко је рећи збогом“ која је заслужила нашу плакету Милош Шами за ову годину и биће им додијељена на наредном фестивалу. Мислим да је публика беневолентана када оцјењује представе, што је лијепо и чини ми се да ће овај начин, како комуницирамо са публиком и како на неки начин намећемо једно размишљање на тему довести до тога да имамо све спремнију публику која ће развити критички став према представама и на тај начин цијелу причу подићи на још већи ниво, казала је Ковачевић.

Плакету Милош Шами, Херцегновско позориште додијељује од 2001. године, као почаст и знак сјећања на редитеља и позоришног ствараоца који је утемељио ансамбл. На прошлогодишњем ХАПС-у плакету је добио мјузикл Сан о Боки, а награда је примила продуценткиња Мирела Шћасни.

-Захвалила сам публици и цијелој екипи која како је истакла увијек даје један степен више. Херцегновска публика и овог пута је показала да јој се свиђа мјузикл и да га више пута гледају, казала је продуцент Шћасни.

Аутор текста Пеђа Ристић, подсјетио је како је настао мјузикл и додао да се од почетних идеја створили мјузикл који који живи.
-Заказане су већ нова играња. Морам рећи да је мени најлакше од свих ових људи. Ја сам своје написао прије двије године и као вјечити обожаватељ пратим представе из публике. Они се муче , нарочито Мирела да скупи ово друштво и превазиђе све проблеме. То је и вечерас показала и сви на бини препуни ентузијазма, весеља и радости, заједно са публиком, казао је Ристић.

Организацију ХАПС-а подржала је Општина Херцег Нови, Туристичка организација и бројни спонзори.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here