Оживљен лик Алексе Шантића кроз модерну интерпретацију у комаду „Ноћ са Алексом

У оквиру програма 28. ХАПС-а на сцени Дворане Парк одиграна је представа Хрватског народног казалишта „Ноћ са Алексом“. Комад ретроспективно кроз биографске податке, приказује лик чувеног пјесника Алексе Шантића у последњим данима живота, а оживаљва и мртве књижевнике попут Османа Ђикића, Јована Дучића, Милоша Црњанског, Мирослава Крлеже.

Лик Алексе Шантића у овом комаду није она личност коју памти историја, већ је оживљен у једном другачијем, савременијем читању. Сарадница за односе са јавношћу Хрватског народног казалишта, Анита Милићевић овбјашњава да је текст Марка Томаша настао као класичан драмски текст, међутим, монолог који изговара глумица Јелена Кордић Курет, представља везивно ткиво представе.

Анита Милићевић, сарадница за односе са јавношћу Хрватског народног казалишта

– Редитељ Ивица Буљан је то препознао и комад поставио на савремен начин гдје се говори заправо о  Алекси Шантићу, не као о једној традиционалној фигури, већ као о припаднику модерне породице из патријахалне средине. Тако да резонује са мањим срединама, које имају тај утицај патријахалне културе. Тако да је ово читање Алексе Шантића универзално, јер говори о односу пјесника и средине – наводи она.

Хрватско народно казалиште из Мостара први пут наступа у Херцег Новом, на ХАПС-у чији је концепт ове године „Позориште и музика“, за Милићевић истиче да је добро осмишљен и промишљен.

– Позориште и музика заправо је јако потентна тема, јер позориште спаја музику и визуелне умјетности, што заправо данас театар и позориште јесу, као мултимедијални пројекат. У том смислу, ХАПС управо и том модерном, савременом контексту прати те трендове – наводи она.

Комад је урађен према тексту чувеног пјесника Марка Томаша, у режији Ивице Буљана, а аутор оригиналне музике на стихове Алексе Шантића је Митја Врховник Смрекар из познатог мостарског бенда Зостер.

Последња представа 28. изадањ ХАПС-а, мјзикл „Сан о Боки“, на програму је сутра (недеља, 30. април) у Дворани Парк, а почетак је у 20:30 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here