Интензивирана припрема локалног плана за развој туризма

Након што је Влада Црне Горе, на претходној сједници, усвојила предлог закона у туризму и угоститељству, у организацији општинског Секретаријата за туризам, економски развој и инвестиције, у скупштинској сали одржан је иницијални састанак тима за израду Плана развоја туризма и угоститељства.

Општина Херцег Нови и надлежни Секретаријат су у октобру прошле године покренули израду локалног плана развоја туризма и угоститељства, а након што је Влада усвојила предлог закона о овим дјелатностима, стекли су се услови да релевантни субјекти у нашем граду почну са припремом локалног плана, казао је за РТХН начелник овог секретаријата, Ненад Витомировић.

Ненад Витомировић, начелник Секретаријата за туризам, економски развој и инвестиције

– До сада смо чекали из разлога што тај закон јесте кључни за нас, а ту је, такође, и измејна закона о туристичким организацијама. Видјели смо какве су измјене у предлогу закона и констатовали да можемо да почемо са анализом постојећег стања у општини Херцег Нови. Суштински, ово је био састанак тима, који ће радити анализу постојећег стања – наводи он.

Уз ресорни Секретаријат у издради учествују и туристичка организација, НВО сектор, привредни субјекти у овим областима, као и општинске службе.

– Овај тим суштински представља језгро групе која ће учествовати у изради. Значи, биће организовани посебни састанци са инвеститорима, посебно са ресторатерима, хотелијерима, тако да би знали гдје се налазимо и да сагледамо све потенцијале, које ова општина има – прича Витомировић.  

Како оцијењује, вријеме је да Општина ХерцегНови први пут плански крене у развој туризма и угоститељства.

– Овај план ће важити до 2027. године. Имамо Стратешки план развоја општине, Стратешки план развоја туризма, ускоро ће бити иновиран и закон о туризму и угоститељству и то су полазне основе, које можемо да сагледамо – казао је Витомировић.

Израда плана је прилика и да се сагледају специфичности херцегновске општине, јер стратешки планови вишег реда до сада нису посвећивали довољно пажње детаљима и пројектима за градове попут нашег.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here