Oрто-фото снимак након осам мјесеци поново доступан општинама

Од августа прошле године када је веб-сајт Владе био мета сајбер напада, локални органи задужени за поступак легализације нису могли добити орто-фото снимак. Према упутству, тај документ сада се може добити електронским путем.

Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма донијело је упутство којим се уређује приступ 3D орто-фото снимцима бесправних објеката. Вертикални и коси орто-фото снимци територије Црне Горе снимљени 2018. године су кључни документ за легализацију, а нису доступни од августа 2022. године након што је веб-сајт Владе био мета сајбер напада.

У образложењу за доношење упутства наведено је да су снимци доступни корисницима мреже у Министарству, али да је неопходно утврдити процедуру која ће омогућити учесницима у поступању легализације да добију приказ објекта са орто-фото снимка.

На проблем недостатка снимака указивале су локалне управе. Недавно је секретар за просторно планирање Владислав Велаш, за РТХН казао да је  Секретаријат просторног планирања и изградње у Херцег Новом примио 5 000 захтјева а да је легализовано свега 50 бесправно изграђених објеката. Осим недостатка планске документације и мањкавих законских рјешења, један од главних разлога је што од августа немају на располагању орто-фото снимак,  јер је постојање објекта на овом снимку предуслов за вођење поступка легализације.

Према упутству које је објављено на веб сајту Владе право да добију снимак имају ревиденти – фирме које имају лиценцу за ревидирање и стручни надзор. Оне се обраћају органу локалне управе надлежном за спровођење поступка легализације са захтјевом за достављање приказа бесправног објекта са 3Д орто-фото снимка ради комплетирања извјештаја.

Старјешина органа локалне управе надлежног за спровођење поступка легализације дужан је да одреди једног или два службеника који ће бити задужени да путем имејла просљеђују захтјеве ревидента и комуницирају са обрађивачем извјештаја у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма, као и Директорату за развој становања и легализацију. Службеник Министарства у року од 10 дана од пријема зехтјева доставља приказ бесправног објекта са снимка, а комуникација се обавља преко службеног имејла,наводи се у упутству.

Подсјећамо, Влада је у јуну 2019.године представила портал www.geo.mrt.gov.me на којем су били доступни сви вертикални и коси орто-фото снимци за територију Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here