Регионалне спортске игаре прилика за промоцију пријатељства, разумјевања и толеранције

ЈУ Дневни центар за дјецу и младе са сметањма и тешкоћама у развоју Херцег Нови домаћин је Регионалних спортских игара за дјецу и младе са сметањма и тешкоћама у развоју, које су данас свечано отворене у Спортском центру Игало. На спортским играма, које су на програму данас и сутра, окупило се око 70 учесника из 14 дневних центара из Црне Горе и сусједних земаља.

Потпредсједник Општине, Мирко Мустур свечано је отворио игре и поручио да је ријеч о јединственом догађају, који промовише надареност дјеце и младих, као и важност инклузије и једнакост у спорту.

Мирко Мустур, предсједник Општине Херцег Нови

– Ови храбри и талентовани млади, изванредни су примјери снаге, храбрости и одлучности. Они су инспирација свима нама и показују да се уз подршку, труд и посвећеност сваки сан може остварити, без обзира на препреке које се нађу на том путу. Ове међународне спортске игре су више од такмичења, оне су прилика за промоцију пријатељства, разумјевања и толеранције међу дјецом и младима са сметњама и тешкоћама у развоју и свим присутним гостима – наводи он.

Учесници спортских игара су побједници, без обзира на резултате, јер показују велику храброст и вољу у суочавању са изазовима, поручио је Мустур.

ЈУ Дневни центар је први пут у улози организатора ове спортске смотре, а директорица Драгица Косић истиче да без помоћи Туристичке организације Херцег Нови и појединих привредника, не би успјели.

Како је казала, учеснике у ова два дана очекују надметања у четири дисциплине: трчање на 40 метара, бацање медицинке лопте, скок у даљ и пикадо.

Драгица Косић, директорица Дневног центра

– Данас смо у Спортском центру Игало, а сутра финална такмичења настављамо у Полино арени у Суторини. Такмичење завршавамо сутра додјелом медаља. Иако учесници из Дубровника и Бања Луке нису због болести такмичара могли да нам дођу, има нас доста и заиста је ово посебан догађај за све нас – казала је она.

Косић прича да се идеја о организацији овог такмичења родила прошле године у Мостару.

– Одлучило смо се за овај корак јер смо схватили да у Црној Гори за дјецу и младе са сметњама има појединачних такмичења, али овако уопште за све екипе нема. Нису баш сви дневни центри данас овдје, али већина јесте. Мислим да је добро за дјецу и младе, али и њихове родитеље, као и наше колеге тренере, да изађемо мало из свакодневнице и будемо заједно на неким другим теренима, да се сусретнемо на другим мјестима – сматра Косић.

Истиче јако добру сарадњу са дневним центрима, а посебно јој је драго што је овога пута у херцег Новом и екипа из Мостара, која је прошле године била домаћин оваквих игара.

Уз домаћина и Дневни центар „Лос Росалес“ из Мостара, на спортским играма учествују још и дневни центри из Берана, Никшића, Тивта, Бијелог Поља, Голубоваца, Даниловграда, Улциња, као и екипе из Дјечијег дома Младост из Бијеле и ОШ „Илија Кишић“ из Зеленике.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here