Успјешан акциони дан средњошколаца – средства намјењена школским пројектима

Акциони дан: Софија, Теодора, Андреа

Ученици СМШ Иван Горан Ковачић данас су имали акциони дан у оквиру којег су радили код послодаваца а зарађене дневнице биће уплаћене у заједнички фонд из којег ће добити средства за школске пројекте. Овогодишњи Акциони дан био је веома успјешан и у различитим занимањима окушало се 80 средњошколаца.

Најснажнију подршку средњошколци су добили од Општине Херцег Нови и Секретаријата за културу и образовање, па је радни дан започео пријемом у великој скупштинској сали. Како функционише законодавна и извршна власт и који секретаријати чине окосницу рада локалне самоуправе говорио је потпредсједник Општине Мирко Мустур, а потом оцијенио да је акциони дан вишеструко користан.

–  Важно је да бисте упознали како функционише и живи град. Жао ми је што то није бројније и чешће, али надам се да ћемо у наредном периоду успјети да организујемо сличне акције и да сваки средњошколац има прилику да дође и упозна се са тим како функционише друштво. Зато је Акциони дан одлична прилика да знате како све функционише, казао је потпредсједник Мустур.

Секретаријат за културу и образовање снажно подржава младе Херцег Новог нудећи различите стипендије, олакшице, опремајући школе, организујући програме и едукативне и забавне радионице, оживљавајући Омладински центар, подсјетила је секретарка Ана Замбелић Пиштало.

– Уколико имате неке конкретне идеје, замисли које бисте жељели да реализујете, а да су намјењене тој популацији младих људи, дакле од 13 до 29 година, врата Секретаријата за културу и образовање и ја лично су отворена и спремни смо на сарадњу и молим вас да нам се обратите. Постоји посебна буџетска линија, ваша два другара ће кроз Reload пројекат остварити своје замисли, казала је секретарка за културу Замбелић Пиштало и подсјетила да преузму Европске омладинске картице које нуде читав низ повољности за младе.

Координатор акционог дана у Херцег Новом је гиманзијалац Павле Ђуровић, предсједник Ђачког парламента СМШ Иван Горан Ковачић и члан Управног одбора Уније средњошколаца, која је организатор акције.

– Акциони дан је још боље прошао него претходне године, имамо 18 послодаваца и чак 80 радних мјеста за средњошколце, што је један велики напредак и знак да локална заједница препознаје важност стручне праксе, али и да се помогне средњошколцима у њиховим акцијама. Већ имамо неке предлоге, ученици предлажу, потом пишемо пројекат. То је један сложен процес како бисмо добили што више средстава. Претходне године смо такође добили и надам се да ће и ове године бити слична ситуација. Захваљујем се на подршци Општини Херцег Нови и бројним организацијама, установама, предузећима и општинским и приватним, казао је Павле.

РТХН је и ове године била дио Акционог дана средњошкколаца. Како се праве рубрике, а потом емитују у радијском програму, научиле су гимназијалке Теодора Томановић и Андреа Пророчић.

– Највише ми се свидјело укључење уживо у радијском програму, морали смо само да напишемо своје рубрике и да их изговоримо у програму. Било је мало страшно, али уз вашу помоћ, јер смо били супер примљени и било нам је одлично, некако смо успјели, казала је Теодора.

– Утисци су савршени зато што смо се осјетили као дио овог тима, на кратко али квалитетно. Осјетиле смо се као да ту припадамо, ја поготово, тако да чак размишљам да се овим касније и бавим, казала нам је Андреа.

У телевизијској монтажи се опробала ученица трећег разреда грађевинске школе, Софија Радуловић.

– Много ми се допало, сви су били јако љубазни и лијепо су нас угостили. Показали су нам доста тога и приближили како функционишу медији. Било ми је драго што сам била ту и надам се да ће бити још прилика, казала нам је Софија.

Унија средњошколаца Црне Горе организује акциони дан шест година, а у Европи и свијету ова акција има знатно дужу традицију.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here