Дупло већи број вакцинисане дјеце у Херцег Новом

До краја априла траје Европска седмица имунизације, која је ове године усмјерена на унапређење прихватања вакцинације. У Херцег Новом је, када је ријеч о рутинској вакцинацији, евидентан пораст броја вакцинисане дјеце.

И Дом здравља Херцег Нови се придружује Европској седмици имунизације, акцентујући кампању која траје од јануара, казала нам је епидемиолог др Стефа Глушац.

-Вакцинација против морбиле, рубеле и паротитиса (MMR) и вакцинација HPV вакцином може да се ради без претходног заказивања, како радним данима тако и викендом. Не морају се позивати родитељи да дођу у заказано вријеме, већ могу да дођу и незаказани, и то је пракса још од јануара од када се у региону појавили први случајеви морбила.

Иако у Црној Гори није било регистрованих случајева морбила појачан је опез, а евидентан је и већи одзив на имунизацију.

-Kада је ријеч о рутинској имунизацији која подразумијева имунизацију дјеце по обавезном календару дошло је до повећања броја вакцинисане дјеце, нарочито MMR вакцином. Апсолутни број давања вакцина у прва четири мјесеца ове године је дупло већи него последња четири мјесеца претходне године. У Црној Гори нисмо имали регистроване случајеве морбиле, иако надзор стално подстоји. Свака осипна грозница код дјеце без обзира на вакцинални статус се испитује и шаљу се узорци из Дома здравља у Институт за јавно здравље ради испитивања сваке сумње на морбиле.

Др Глушац истиче задовољство што је HPV вакцинација од 1. марта проширена на дјевојчице шест генерација.

-HPV вакцинација је започела крајем септембра прошле године и тада је била намјењена искључиво дјевојчицама циљне групе од девет година. На нашу радост и задовољство она је од 1. марта проширена на дјевојчице шест генерација – од девет до 14 година. Она није у обавезном програму вакцинације, већ је препоручена вакцина, али је изузетно значајна. Овим путем бих апеловала на родитеље да се одазову, да доведу дјевојчице, зато што је то вакцина која штити од карцинома грлића материце који је по обољевању, нажалост, број један у популацији жена у Црној Гори, па чак и у Европи.

Веома је важна правовремена вакцинација дјеце против заразних болести у складу са каленадром, подсјећа Др Глушац.

-Апелујем на родитеље да доведу дјевојчице на HPV вакцинацију, као и родитеље који то још нису урадили да доведу своју дјецу да приме прву дозу MMR вакцине, да то не одлажу, да испоштују календар имунизације јер је најважније да се дјеца благовремено вакцинишу. Тиме се смањује могућност да се дјеца заразе неком болешћу у том периоду када су најосјетљивији, а исто тако је и дјелотворност вакцина у тим узрастима најбоља, док је могућност за неким нежељеним реакцијама најмања.

Иако није ријеч о значајном броју, и даље постоји интересовање за вакцинацију против COVID-а 19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here