Ученица Ана Ранђеловић представља резолуцију пред Европским парламентом

Гимназијалка Ана Ранђеловић

Ученица гимназије СМШ Иван Горан Ковачић Ана Ранђеловић, представљаће младе Херцег Новог и Црне Горе у јуну у Стразбуру. Она ће презентовати једну од три резолуције које су биле најбоље на конгресу младих крајем марта у Бриселу.

Само три ученика из свих европских школа учесница дебатне конференције прије мјесец у Бриселу, одабрана су да представе резолуције младих на засједању Европског парламента, казала је за РТХН гимназијалка Ана Ранђеловић.

– Била сам врло изненађена што сам одабрана. Јесам осмислила назив апликације, али било је неочекивано да наша држава која није чланица ЕУ, тачније да ја будем изабрана за такав велики пројекат. У Стразбуру ћу бити од 8. до 11. јуна, а актуелни дани су 9. и 10 јун.  Уз најважнији догађај, презентацију резолуције, биће организоване различите радионице, расправе и дебате, биће нових познанстава и упознавања француске културе.

Ријеч је о другој фази Пројекта Европског економског и социјалног комитета из Брисела Твоја Европа, твоје мишљење, на којој су само новска и још једна средња школа из Беча једине у Европи које су два пута добиле позив за учешће, истиче ментор проф. Гојко Ђурђевић.

проф. Гојко Ђурђевић

– Резултат пројекта у Бриселу је избор три најболје резолуције, а наши ученици су били распоређени у све три. Тада је изабрано да наша екипа да једног ђака, остале двије екипе по свог представника. Најбоља екипа се бира на основу резултата, а ученик методом случајног узорка. Ана ће у Стразбуру да представи резолуцију Европском парламенту који ће да гласа и прихвати или одбије резолуцију.

Она ће покушати да им детаљније представи резолуцију и образоложи начин како би реализовали идеју до коначног цилја, појашњава Ана.

– Свјесни смо да млади људи тинејџерског узраста имају неко мишљење о политици, а немају право гласа, али на неки начин морају да буду укључени. То је био наш главни задатак у Бриселу. Наша група је осмислила апликацију преко које ће за 15/20 секунди бити представљено све што се дешавало претходног дана. Биће реализовано на Тик току као најпопуларнијој друштвеној мрежи међу младима, казала је Ана.

Професор Ђурђевић истиче да је успјех младих дебатера из Херцег Новог вишеструк.

– Јако сам задовољан. Мислим да је то веома значајно за нашу школу јер је једна од двије у Европи која је једина два пута учествовала. Посебно сам задовољан што ђаци успјевају да искажу своје мишљење, све је на енглеском језику што је додатни изазов јер успјевају да се изразе на страном језику, истакао је проф. Ђурђевић.

Дебата је изборни предмет у новској гимназији и веома популаран међу ученицима дуже од десет година па од почетне групе од 30 ђака овај предмет сада изучава њих 50, а доадатан мотив су бројна европска такмичења и награде.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here