„Егзодус радости“ у уторак на Хапс-у

На 28. Херцегновским априлским позоришним свечаностима – ХАПС, сутра гостује Словенско камерно музичко позориште, Љубљана (СКГГ) са представом „Eгзодус радости“. Ова позоришно музичка фрескана тему проблематике миграната, заправо отвара питање људске слободе и креативног дјеловања која се тичу и оних који никада нису напустили своју матичну земљу, без обзира на пол, боју коже, националну припадност и поријекло.

Ова занимљива тема представљена нам је кроз судбину жене, образоване, префињене умјетнице која жели постићи успјех у туђинској земљи. Ко би нам ову причу испричао вјеродостојније од четири мигранткиње, Маје Гал Штромар, која је за потребе ове представе драматизовала „Дневник једне мигранткиње“ ауторке Јелене Сасник иначе диригенткиње по професији која је емигрирала и сусрела се са невидљивим зидом бирократије, неразумијевања, тзв. демократије и толеранције која ипак није иста за оне изван граница Европе без граница. Друге двије ауторке имају слична искуства, а то су редитељка Ева Хриберник и Наташа Богојевић композиторке чији је ‘Емигрантски валцер’ добио Гран при на фестивалу модерне музике у Мексику 2020.

Егзодус радости осликава трагикомику наших судбина и женских права питајући да ли наша слобода истински постоји или је само привид.

Представа је изведена на бројним манифестацијама, између осталих на СОМУСу (Сомборске музичке свечаности), Факултету драмских уметности Београд (сцена ‘Мата Милошевић’) и другим.

У представи учествују Вања Ива Кретич, глумица, Катја Конвалинка, сопран, а у ансамблу којим диригује Јелена Сасник су Лука Железник Млејник (флаута), Ана Јулија Млејник Железник (виолина), Андреј Зупан (кларинет) и Нежа Верстовшек (виолончело).

Представа која се изводи на словеначком имаће превод и титлове.

Карте по цијени од 6 евра можете купити на благајни Дворана „Парк“. Почетак је у уторак 20:30.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here