Обиљежен завјетни дан Сушћепана и Јошице

Поводом завјетног дана села Сушћепан – Томине недеље, данас је кроз ово село ношена литија којој је претходила литургија у храму Светог Архиђакона Стефана. Завјетни дан обиљежен је и у Јошици саборном литургијом у храму Свете Недјеље и литијом кроз ово мјесто.

Литургију у храму Светог Архиђакона Стефана служили су протојереј Владан Пантелић и јеромонах савински Марко који је истакао да је прва јутрошња слика коју је угледао при доласку у храм била слика уређеног и сређеног храма и порте.

– Баш тако сви ми треба да уредимо своју душу и срце јер је душа оно што је најважније на овом свијету. И Господ каже ако сав свијет задобијете, а души својој наудите, шта сте онда урадили и постигли. Треба да се загледамо у своје срце, у миру и тишини, не треба ни посебно вријеме ни мјесто. Тада ћемо тамо пронаћи не баш лијепе ствари и схватити да нисмо толико добри како се представљамо. У њему ћемо наћи и завист и мржњу и страсти које човјек носи јер је човјек грешан. Не треба очајавати јер је почетак духовног живота када видите себе грешног. Када је срце у тами треба га просвијетлити и тражити помоћ, а тражимо је од Господа. Ова седмица послије Васкрса се зове свијетла и слави свјетлост васкрсења и та нам свјетлост треба. То је она коју Господ даје и једина која нас може избавити од гријеха, смрти и ђавола.

Он је поручио да сваки човјек треба да се мијења, да нађе свој мир далеко од сопственог хвалисања и величања.

 – Сагледајмо себе, Господ је ту а то значи помоћ је ту, само се морамо мјењати, казао је јероминах Марко.

Након литургије кроз село је традиционално опходила литија. У умјетничком програму учествовала су дјеца, полазници школе вјеронауке.

Свечано је данас било и у Јошици гдје је такође обиљежен завјетни дан, а након литургије у храму Свете Недјеље ношене су литије кроз ово мјесто.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here