Ново рочиште за увођење стечаја у Вектра Боку

Рочиште о увођењу стечаја у Вектра Боку заказано је у Привредном суду за петак, 21. април.

Захтјев за покретање стечаја поднијела је Управа прихода и царина због непоштовања плана реорганизације и дуга који је премашио 1,5 милиона еура. Поступак је пред Привредном судом започео прије скоро двије године али су рочишта у више наврата одгађана углавном на захтјев Вектре. Како сазнајемо, већини бивших радника Вектра Боке не одговара увођење другог стечаја у компанију јер тврде да у том случају потраживања која имају не би наплатили за двије до три године. Како су раније појашњавали, у случају стечаја, радници ће бити у првом исплатном реду, али неће бити привилеговани повјериоци у односу на друге. Опасност за све повјериоце је потраживање ОТП-а и ЦКБ-а у висини од 28 милиона еура, које када се уврсте у стечајну масу уз потраживања осталих повјерилаца, радници би дошли у ситуацију да размишљању да ли ће и колико добити у процентима и да ли ће то бити у висини њихових стварних потраживања.

Подсјећамо, према плану реорганизације из 2017. године, укупно потраживање 196 радника Вектра Боке било је око милион еура, које је требало да буде исплаћено у четири годишње рате по 25%. Вектра Бока је радницима дужна преостали дио четврте рате у вриједности од око 100 хиљада еура, али и уплату за доприносе који по раднику износе од три и по до седам година. Очекивали су да ће им тај новац бити исплаћен од продаје хотела Игало, по рјешењу о извршењу на основу правоснажне пресуде у корист породице Ацовић, али је дан уочи заказане лицитације, средином марта, Привредни суд донио рјешење о одређивању мјере обезбјеђења ради спрјечавања промјене имовинског статуса стечајног дужника Вектра Боке.

О статусу овог предузећа и купопродајном уговору који је Вектра Монтенегро потписала са државом још 2007. године биће ријечи и на данашњој сједници савјета за приватизацију која почиње у 10 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here