Православни вјерници прослављају Васкрс – празник љубави, радости, праштања    

Васкршња литургија у Цркви Св. Архангела Михаила

Православни вјерници данас прослављају празник над празницима Васкрсењe Господа Исуса Христа, који симболизује побједу живота над смрћу, добра над злом, свјетлости над тамом. Без Васкрса хришћанско вјеровање не би имало смисла.

Васкрсу је претходила припрема вишенедељним постом. Исус Христос је чином страдања на крсту, потом својим васкрсењем из мртвих побиједио смрт и свим људима даровао вјечни живот и показао да је Спасилац свих.

Вјерници се поздрављају радосним поздравом вјечног живота: Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

За Васкрс су, такође, везани лијепи обичаји у нашем народу. Васкршње јаје је симбол обнављања природе и живота, значи радост.

Свечано је у свим православним храмовима. Служе се Васкршње литургије и Пасхална јутрења са читањима Посланица.

 У присуству великог броја вјерника у Цркви Св. Архангела Михаила служена је поноћна Васкршња литургија. Свечану литургију је служио архијерејски намјесник херцегновски протојереј – ставрофор Обрен Јовановић, уз саслужење свештеника Топаљско херцегновске парохије, оца Николе Тодоровића и Радомира Никчевића. Литургији је присуствовао предсједник Општине Стеван Катић и други представници јавног и друштвеног живота града.

У храму Св. Вазнесења Господњег на Топлој јутрос је служено Пасхално Јутрење , у продужетку Васкршња литургија.

У Цркви Св. Архангела Михаила и у храму Св. Спаса друга Васкршња литургија почиње у 9 часова.  Свечана литургија у храму Свете Великомученице Варваре на Мокринама је, такође, у 9 часова.

У храму Полагања Ризе Пресвете Богородице у Бијелој, Пасхално јутрење се служи у 8 , у наставку Света литургија, од 9 часова.

Службе су свечане у духу универзалне Васкршње поруке:

-Само они, који у љубави  праштају ближњима сагрешења њихова , јер по тој мјери ће и нама  Господ  дати исцјељења и зато је он Спаситељ свијета,  који је дошао да узме гријехе наше, да опрости, на крсту свима да каже: „Опрости им Оче, јер не знају шта раде!”  Јер, Он је јагње Божије, хљеб небески, који силази да нас исцјели, у ове дане васкрсења, јер смо сви позвани и разбојници и грешници, сваки род људски, свако племе, сви народи и сви ми, појединачно, смо позвани. Једанаести  је час и Бог је побиједио смрт смрћу и свима живот даровао и нама дао наду у Васкрсење, својом  свијетлом побједом.  Дан је Васкрсења, обрадујмо се и запјевајмо Христос Васкрсе, Ваистину Васкрсе, нека је благословено  свјетло Христово васкрсење,  празник над празницима, славље над слављима. Запјевајмо  анђеоску пјесму – Слава на висини Богу , на земљи мир, међу људима добра воља.  Христос Васкрсе, Амин!

Сутра, на Васкршњи понедељак, од 9 часова биће служена Саборна – Света Архијерејска литургија у храму Свете Тројице у Kутима , коју ће служити Високопреосвећени Митрополит Јоаникије са свештенством, а у наставку биће ношена традиционална Литија кроз Зеленику и Куте.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here