Прољећно издање представља награђене филмове регионалних фестивала

Међународни и регионални филмски успјеси с потписима ауторки: “Kлондике”, “Kорсет”, “Алма Вива” и “Kелти”, погледајте онлине и бесплатно од 21. до 28. априла

Треће Прољећно издање биће одржано од 21. до 28. априла на платформи ondemand.kinomeetigpoint.ba, а представиће четири успјешна филма из програма великих регионалних фестивала, чланова Мреже фестивала Јадранске регије.

Програм укључује добитника награде публике Мреже фестивала Јадранске регије, португалски “Алма Вива”, филмове “Kлондике” и “Kорсет” награђене на Сарајево филм фестивалу, те комичну драму “Kелти”, која је освојила награду за најбољу режију Сарајево филм фестивала и награду за најбољи сценарио Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала. Након бесплатних пројекција заинтересовни ће на платформи моћи да погледају разговоре са награђеним ауторкама.

„Kлондике“, моћна драма украјинске редитељке и сценаристкиње Maryne Er Gorbach, овјенчана је наградама за најбољу режију фестивала Sundance и Сарајево филм фестивала, те наградом Екуменског жирија у Берлину. Трудна Ирка и њезин муж Толик живе близу украјинско-руске границе. Нервозно ишчекивање рођења дјетета грубо прекида пад обореног малезијског авиона и бомбардовање њихове куће. Док сељани бјеже пред надирућом руском војском, Ирка одбија да напусти свој дом и тврдоглаво се посвећује свакодневним пословима и санирању штете.

У средишту радње историјске драме „Kорсет“ редитељке Marie Kreutzer је аустријска царица Елизабета чија су љепота и инспиративни модни трендови постали нашироко познати. Умјесто да екранизује већ клишеизовану причу о лијепој и младој Сиси, Kreutzer редефинише устаљене оквире жанра пратећи своју јунакињу у периоду када њена дворска, друштвена и мајчинска улога све више копни. Луксембуршка глумица Vicky Krieps је за улогу Сиси освојила неколико престижних признања – од награде у канском програму Извјестан поглед, па до оне за најбољу глумицу на Сарајево филм фестивалу, а низ је закључен крајем прошле године наградом Европске филмске академије.

Добитник награде за најбољу режију Сарајево филм фестивала и награде за најбољи сценарио Филмског фестивала Херцег Нови, породична драма са елементима комедије „Kелти“ у режији дебитанткиње Милице Томовић, даје интиман и искрен увид у живот једне породице у којој се сударају политички идентитети и заплетени односи. Зима 1993. године, Бил Клинтон је изабран за предсједника, Одри Хепберн је умрла, ратови у којима се социјалистичка Југославија распала и даље трају. Миња слави осми рођендан. Умјесто да на поклон добије кокер шпанијела, ту је комшијин троноги пас да се с њим игра, а торта је направљена од маргарина уместо од путера. Док се дјеца забављају у дневној соби, у кухињи пијана вече пуна дуванског дима, кокетирања и алкохола узима свој данак…

Добитник награде публике за најбољи филм Мреже фестивала Јадранске регије, првијенац португалске редитељке Cristèle Alves Meira, „Alma Viva“, је шармантан филм о одрастању, враџбинама и туговању једне дисфункционалне породице. Kао и сваког љета, мала Саломе празнике проводи у малом планинском селу у Португалу. Ту је бака Аво учи тајнама вјештичарења. Kада Аво изненада умре, у село стиже њезин син Хоаким и лудило почиње… Редитељку је за снимање овог филма инспирисало искуство одрастања уз жене са планина сјевероистока Португала које вјерују у моћи биљака и у духове.

Прољећно издање је јединствен догађај који окупља водеће регионалне фестивале удружене у Мрежу фестивала Јадранске регије: Сарајево филм фестивал (БиХ), Фестивал ауторског филма (Србија), Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал (Црна Гора), Љубљански филмски фестивал (Словенија) и Загреб филм фестивал (Хрватска).

Програм је бесплатан за све гледаоце са територија пет земаља чланица Мреже, уз претходну регистрацију на платформи ondemand.kinomeetigpoint.ba.

Мрежу фестивала Јадранске регије подржава Потпрограм MEDIA Програма Kреативне Еуропе и Амбасада Швајцарске у Босни и Херцеговини.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here