Представљени програми подршке привреди за 2023. годину

Министарство економског развоја и туризма представило је Програм за унапређење конкурентности привреде вриједан 3 милиона еура и Програм за развој и промоцију занатства у вриједности 175 хиљада еура. Јавни позиви за програме објављени су јутрос а ријеч је о бесповратним средствима за које привреда може да се пријављује до септембра.

 Министарство је из енергетског пакета Европске уније повукло и 5 милиона еура подршке за мала и средња предузећа која ће се утрошити на два програма за унапређење енергетске ефикасности у туризму и прерађивачкој индустрији, који ће бити убрзо објављени.

-Добре вијести су да ћемо једним дијелом из буџета, једним дијелом из средстава Европске Уније нашој привреди подијелити скоро 8 милиона еура, што је највише до сада и мислим да ће то бити један снажан подстицај црногорској привреди. Позивам наше привреднике да не пропусте ову шансу, да се пријаве за бесповратна средства која могу значајно помоћи њихово пословање, казао је министар Горан Ђуровић на конференцији поводом представљања програма.

Програм за унапређење конкурентности привреде вриједан 3 милиона еура, подразумијева пакет мјера финансијско- нефинансијске подршке који ће допринијети даљем јачању и развоју црногорске привреде. Циљ програма је да се повећа конкурентност малих и средњих предузећа са посебним нагласком на жене и младе у бизнису и предузећа из мање развијених општина.

У том контексту до 50% рефундације трошкова биће на располагању предузећима, до 70% за жене и младе који су власници предузећа а чак до 80% поврата за предузећа из мање развијених општина.  

Програмом је предвиђено девет програмских линија: програмска линија за набавку опреме велике вриједности; програмска линија за подршку малим улагањима; програмска линија за подршку дигитализацији; програмска линија за подстицај циркуларне економије; програмска линија за подршку интернационализацији;програмска линија за унапређење маркетинга;. програмска линија – Ваучери за жене и младе у бизнису; програмска линија за почетнике у бизнису; програмска линија за пружање менторинг услуга

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here