Трајекти Морског добра стижу из Турске или Грчке

ЈП морско добро добило је од Владе Црне Горе сагласност за наставак поступка хитне јавне набавке три трајекта за несметано функционисање саобраћаја на трајектној линији Каменари-Лепетане.

Како је за РТХН казао предсједник Управног одбора ЈП Морско добро, Блажо Рађеновић процедуре су покренуте, због чега очекује да набавка буде завршена у што скоријем року, а пловила ће тражити у Турској или Грчкој.

– Имамо понуде из претходног периода, као и неке нове. Менаџмент предузећа и тим који води јавне набавке овај посао довешће до краја у интересу свих грађана, али и приходоване стране, која је јако потребна како би имали нове инвестиције, не само на подручју Херцег Новог и Тивта, већ и укупно, комплетне Црне Горе – истиче он.

Блажо Рађеновић, предсједник Управног одбора Морског добра

Управа поморске сигурности и управљања лукама дала је сагласност на понуђене цијене пловила, а Рађеновић очекује да Влада на наредној сједници усвоји одлуку о куповини пловила.

– Завршили смо све потребне процедуре, односно фискализацију, касе су спремне. Објекти претходног оператера су уклоњени, ми ћемо поставити своје. Наш информатички сектор ће у наjкраћем могућем року, када поставимо кућице, а то ће бити у наредних два-три дана, инсталирати уређаје и касе, гдје ће наши запослени биљетари да наплаћују карте – казао је Рађеновић.

Када је ријеч о запосленима у новом сектору Морског добра, који ће пословати на трајектној линији, за сада је из Поморског саобраћаја прешло и засновало радни однос 25 радника.

– Очекујемо још људи који су заинтересовани да наставе радне ангажмане у склопу Јавног прдузећа за управљање морским добром. Разлог зашто до сада нису прешли искључиво је процедуралне природе. Некима је отказни рок 30 дана, неки од њих чекају да им исплате прековремене, неки су на одморима и све оно што обавезује закон о раду – прича Рађеновић.

У предузећу интензивно раде и на томе да донесу цијеновник, а Рађеновић истиче да ће грађани Херцег Новог и Тивта плаћати карте по цијени од три еура за аутомобиле. Карте неће бити наплаћиване ОСИ популацији, колима Хитне помоћи, Службама заштите, полицији, војсци и возилима под пратњом.

– За све остале грађане Црне Горе, туристе и све заинтересоване који желе да користе ову трајектну линију цијена ће бити четири еура, а током љетњих мјесеци пет. Причамо о аутомобилима. Такође, повољност имамо и за грађане Црне Горе, који нису из двије поменуте општине, а желе да користе трајект на мјесечном нивоу ради чешће фреквенције. Они мјесечну карту могу да купе по цијени од 100 еура – појаснио је он.

Средства за куповину трајеката у висини од 18,5 милиона еура обезбједило је ЈП Морско добро кроз измјену Плана коришћења средстава овог предузећа за 2023. годину.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here