Бесповратно финансирање локалне управе кроз „IPA 3“ пројекте

Могућности и шансе за бесповратно финансирање општинских развојних пројеката из државних и ЕУ фондова, као и подршка коју у тој области Заједница општина пружа својим чланицама, представљене су руководству локалне управе током недавне посјете ове организације.

Локалне самоуправе ће и током 2023. године имати бројне могућности за бесповратно финансирање кроз „IPA 3“ пројекте, а у томе им подршку пружа и Заједница општина, објашњава за РТХН главни администратор Општине, Ненад Ђорђевић.

– У том смислу, Заједница је пружила руку свим локалним самоуправама, да у том погледу помогне, кроз обуку кадра, приликом аплицирања за пројекте, као и кроз помоћ у раду на тим пројектима –наводи он.

Заједница Општина најавила је за наредну годину кроз „IPARD 3“ програм пројекте за развој руралних средина, а локалне самоуправе моћи ће кандидовати до два пројекта, максималне вриједности од милион еура по пројекту.

– Општина Херцег Нови треба да се припреми за то, да већ има у виду одређене пројекте, како би на вријеме била завршена документација и аплицирало. Они нуде сву помоћ коју имају на располагању. На састанку је била и Вања Старовлах, која се у Заједници општина бави европским интеграцијама и међународним донаторским програмима – прича Ђорђевић.

Ђорђевић је истакао рад канцеларије за међународну сарадњу општине Херцег Нови.

– Канцеларија успјешно ради на тим пројектима и само уназад једну годину, остварила је подршку Служби за заштиту и спасавање у вриједности од око пола милиона еура – казао је он.

Представници Заједнице општина подсјећају локалне самоуправе на важност зрелости кандидованих инвестиционих пројеката, али и могућност финансирања израде техничке документације од стране Заједнице, сходно одлукама Управног одбора асоцијације.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here