Почиње изградња водоводне мреже на Луштици 

Полуострво Луштица

Изградња водовода на Луштици, као један од најзначајнијих пројеката на територији Општине Херцег Нови, требало би да почне за 15 дана.

Како је за РТХН казао директор предузеће Водовод и канализација Херцег Нови Боро Лучић, фирма Еурозокс (Eurozox) из Даниловграда изабрана је за извођача радова и са њима је предсједник Општине Стеван Катић прије два мјесеца потписао уговор за посао вриједан око 10 милиона еура.

– Ријеч је о великом пројекту. Као ранији директор Агенције за изградњу и развој Херцег Новог имао сам прилику да учествујем у пројектовању, потом као директор Управе јавних радова да га сврстам у капитални буџет Владе и да распишем тендер и сада као директор Водовода да сачекам да се изгради водоводна мрежа на Луштици. У овом пројекту спојио сам све три фазе пројектовање, финансирање и ево изградњу, подсјетио је Лучић.

Извођач радова, је званично уведен у послове:

-Извођач радова фирма Еурозокс је прошлог петка, званично уведенa у посао. Грађевинске књиге су отворне, тако да очекујемо да се у сљедећих 15 дана да почну радови. На Луштици се отвара градилиште, да се допреме машине и опрема. То је заиста, велики капитални пројекат  процијењене вриједности непуних  10 милиона еура, као један од највећих у водоводној инфраструктури у посљедњих 50 година у Херцег Новом.

Рјешавање питања водоснабдијевања представља један од основних предуслова за свеукупни развој Луштице у општини Херцег Нови:

-Оно што је битно да ће тај пројекат ријешити не само водоснабдијевање села, домаћинстава, насеља на Луштици, већ и све оно што се планира, изградња нових хотела, ризорта. Овим пројектом ћемо ријешити питање водоснабдијевања на Луштици,  у сљедећих 50 до 100 година.

Пројекат је био захтјеван јер је велики дизбаланс у потрошњи воде између мјештана који живе на Луштици током цијеле године  и потреба у туристичкој сезони, када је знатно више потрошача. Пројектом је то питање сагледано и ријешено и надамо се почетку радова у наредних 15-так дана.   

Извођач неће прекидати радове током љетње туристичке сезоне и очекују да ће изградња комплетне водоводне мреже на Луштици, бити завршена, како је предвиђено, за 18 мјесеци, очекује Лучић.

Подсјећамо, Општина Херцег Нови је током претходне три године израдила пројектну документацију, завршила бројне процесе експропријације, издала грађевинску дозволу, те пројекат кандидовала за капитални буџет државе. Ради се о пројекту којим ће први пут у историји бити ријешено питање водоснабдијевања за новски дио полуострва.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here