Биоскоп се вратио у Херцег Нови  

Традиција биоскопског приказивања филмова дуга више од једног вијека, настављена је синоћ у Дворани Парк уз техничко-технолошко унапређење кино сале, а Херцег Нови се коначно придружио систему приказивача у Црној Гори који публици нуде тродимензионалне пројекције.

Чаролија филмског стваралаштва поново је повод окупљања у кино сали Дворане Парк, чуло се синоћ на свечаности отварања дигиталног биоскопа.

Како је поручио предсједник Општине, Стеван Катић, да би Херцегвноски филмски фестивал трајао као манифестација од националног и регионалног значаја, потребно је обезбједити средства, стручне кадрове и добру вољу, али и кроз „Дигитализацију биоскопа у Црној Гори“, константно одржавати везу Херцег Новог са филмом и усмјеравати локалну заједницу на филмску умјетност.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

– У свијету филма влада све веће интересовање за Херцег Нови, његове предјеле и локације, а један такав је управо и филм „Чекај ме и вратићу се“, чија ће премијера бити одржана управо овдје, наредног понедјељка. Са вечерашњим званичним отварањем настављамо пут развоја умјетности и културе у Херцег Новом. Враћамо редован филмски програм у живот града, а са њим и навике и вриједности које ће новим генерацијама усадити љубав према филмској умјетности – казао је он.

Катић је подсјетио да је прошле године завршено уређење дворане, уз замјену столица, подне облоге и сценског ентеријера, па сада уз потребну дигитализовану технику, Новљани и сви гости имаће прилику гледати филмска остварења у амбијенту врхунског квалитета.

Начелник у Дирекцији за културно-умјетничко ставаралаштво у Министарсту културе и медија, Петар Ковачевић казао је да отварање дигиталног биоскопа у Дворани Парк представља омаж приказивачким активностима, које су почетке имале управо у Херцег Новом.

Петар Ковачевић, начелник у Дирекцији за културно-умјетничко ставаралаштво у Министарсту културе и медија

– Универзалност свечаности окупљања заједнице, како би се гледао филм, својеврсна је свјетковина. Такође, то представља и врсту урођеног ритуалног понашања, које ће увијек бити кохезивни фактор друштва, јер се заједно промишља, чуди и пропитује о феноменима живота, које филм третира, а тичу се свих нас – поручио је Ковачевић.

Он је истакао да ће Министарство наставити да обнавља и стандардизује биоскопску мрежу, подстиче развој техничке базе кинематографије, као и да едукује и стручно обучава запослене у центрима за културу, у оквиру Стратегије националног програма развоја културе од 2023-2027. године, која је у припреми.

Директорица Филмског центра Црне Горе, Александра Божовић подсјетила је да је пројекат дигитализације биоскопских сала започет 2019. године кроз заједничко дјеловање Министарства културе, филмског центра, локалних управа и центара за културу, као приоритет у националном програму за развој кинематографије.

Александра Божовић, директорица Филмског центра Црне Горе

– Вечерас, када смо се окупили да прославимо поновни почетак приказивања филмова у Дворани Парк, можемо слободно рећи, да у протеклих, нимало лаких пет година, заједничким смо прегалаштвом, као јавна институција културе, били одговорни на свим нивоима и одржали континуитет у реализацији пројеката дигиталаизације сала у центрима за културу широм земље – навела је она.

Филмски центар је, како је казала, у циљу подршке развоју публике и повећању гледаности домаћих и европских филмова у биоскопима, а у оквиру оснивања мреже филмских приказивача, израдио девет програма за развој дефицитарног кадра у области кинематографије. Један од њих је и програм за кинооператере који је у фази имплементације.

Директор ТРТ Синема продукције из Турске, Фарук Гувен је захвалио на гостопримству и могућности да управом филм његове продукције буде први који је приказан у унапређеној кино сали Дворане Парк.

Публика је гледала филмско остварење „Каранфили и каранфилићи“, премијерно приказано на фестивалу филма у Токију, а који је награђен на фестивалу у Софији, чију режију потписује Бекир Булбул.

Свечаности су присуствовали и конзул Републике Србије у Херцег Новом, Мићо Роговић, предсједник Скупштине општине Беране, Новица Обрадовић, као и представници Турске Радио Телевизије, представници Министарства културе и медија и Филмског центра Црне Горе, и многобројни културни посленици и запослени у јавним установама културе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here