Kњижевност je као магична кутија са много врата

Поводом 2. априла – Свјетског дана књига за дјецу у Градској библиотеци и читаоници представљена су два тома „Антологије књижевности за дјецу“ приређивача проф. др Зоране Опачић, која је уједно и предсједница стручног жирија другог литерарног конкурса за основне школе у Херцег Новом, који Библиотека организује поводом обиљежавања овог значајног датума.

Специфичности ових антологија, како је казала проф. др Опачић, је што нису намијење само за дјецу, већ и онима који се баве проучавањем дјечије књижевности.

Проф. др Зорана Опачић

– Код проучавања књижевности за дјецу увијек су владале неке врсте противречних виђења. О њој као засебном дијелу књижевности почело је да се размишља када су се формирали масовни школски системи у вријеме просветитељства – навела је она. 

Иако је у једном периоду историје оспоравана, дјечија књижевност данас је једнако важна као и остале књижевне форме, прича проф. др Опачић.

У антолигији мјесто су нашли како Драган Радуловић као пјесник из Црне Горе, тако и многи пјесници који су посјећивали Херцег Нови, међу којима су Алекса Шантић  и Десанка Максимовић.

Библиотекарка и модераторка промоције, Јелена Ђоновић подсјетила је да су ученици на литерарни конкурс ове године радове достављали анонимно и под шифром.

Јелена Ђоновић, Градска библиотека и читаоница

– То се показало као изузетно добра пракса. Пристигло је 97 радова, што је за половину више од прошле године, када смо имали 43 рада. То показује да су се дјеца охрабрила и била истрајна, а писала су одличне радове – казала је она.

Тема овогодишњег конкурса била је „Ала је леп овај свет“, којом је уз Свјетски дан књихе за дјецу, обиљежено и 190 година од рођења највећег пјесника за дјецу, Јована Јовановића Змаја (1833 – 1904).

Порука са промоције је да је књижевност као магична кутија са много врата. Улаза и излаза је безброј и никада ни један није исти, једини или онај прави.

Програм у Градској библиотеци уљепшали су ученици основних  школа, који су рецитовали  стихове дјечијих пјесника.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here