Данас је међународни дан борбе против алкохолизма

На глобалном нивоу, штетна употреба алкохола један је од приоритетних јавноздравствених изазова. Према последњим глобалним процјенама Свјетске здравствене организације, 283 милиона људи старијих од 15 година живи са поремећајима насталим као последица штетне употребе алкохола, што чини 5,1% укупне одрасле популације.

Зависност од алкохола, као најтежи облик поремећаја, погађа 2,6% одраслих или 144 милиона људи, саопштено је из Института за јавно здравље.

Црна Гора је, према процјенама Свјетске здравствене организације из 2019. године, била на 12. мјесту по количини попијеног алкохола по глави становника са 12,24 литра (мушкарци: 19.51, жене: 5.3) и то је највиша измјерена потрошња до сада.

Према подацима Истраживања о квалитету живота, животним стиловима и здравственим ризицима становника Црне Горе које је спровео Институт за јавно здравље Црне Горе 2017. године, количина чистог етил алкохола по глави становника код особа старијих од 15 година попијена за годину дана просјечно је била 10,3 литра.

У Црној Гори је, према истом истраживању, више од 60% становника узраста од 15 до 64 године старости барем једанпут у посљедњих 12 мјесеци конзумирало алкохолно пиће, без значајне разлике међу половима. Међу младим одраслим особама (15 до 34 године)  65,2% је навело да је пило акохол некада у животу, док је свака друга особа (54,2%) употребљавала алкохол у претходних годину дана.

Обзиром да је алкохолизам комплексан проблем потребно је радити мултисекторски и дати улогу и важност бројним актерима у рјешењу ових проблема, почев од управе полиције, угоститеља и прехрамбених трговаца, до здравствених радника. Сваки субјект из свог домена итекако може допринијети превенцији штетне употребе алкохола, наведено је у саопштељу Института за јавно здравље.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here