Бесплатне пројекције документараца и разговор на тему заштите животне средине

Програм под називом „Ecoscope“, у организацији Мреже фестивала Јадранске регије, који уједињује филмске пројекције и разговор на тему екологије и заштите животне средине, у другом издању биће одржан од данас до 7. априла, на онлајн платформи ondemand.kinomeetingpoint.ba.

У склопу програма заинтересовани ће моћи бесплатно да погледају два документарна филма и послушају разговор стручњака о глобалном проблему збрињавања отпада и онечишћењу ваздуха црним угљеником.

„Ван простора и времена“ (Matter Out of Place) чувеног аустријског документаристе Николауса Геjрхалтера (Our Daily Bread, 7915 km, Homo Sapiens) овјенчан је наградом „Pardo verde WWF“ на Међународном филмском фестивалу у Лоцарну. Аутор слиједи трагове отпада широм планете – од планинских врхова Швајцарске све до Непала, Малдива и пустиња Неваде, како би овјековјечио настојања људи да загосподаре непрегледним количинама отпада. Јесу ли прикупљање, резање, паљење и закопавање отпада сизифовски напори који тај горући проблем рјешавају тек привидно?

„Ван простора и времена“, Николаус Геjрхалтер

У документарцу „Тамни покров свијета“ (Earth Beneath a Dark Lid) редитељ Амир Муратовић прати пилота, фотографа, алпинисту и еколога Матевжа Ленарчића на путу око свијета ултралаком летилицом. Матевжева путовања добијају дубље значење након што упозна научника Гришу Мочника који истражује утицај црног угљеника, другог највећег узрочника климатских промјена које изазивају глобално загријавање. Као дио пројекта „Green Light World Flight“, Матевж и његов тим путују од Сарајева и Милана преко Африке, Патагоније, Антарктика све до Индије и Бутана, стварајући изванредну збирку података како би нам помогли да разумијемо гдје се честице црног угљеника задржавају.

„Тамни покров свијета“, Амир Муратовић

У сегменту програма под називом „Ecoscope Talks“ учествују Јака Крањц, водитељ удружења „Еколози без граница“ (Словенија) и Маја Пријатељ Видемшек, новинарка словенског дневника „Дело“, специјализована за теме екологије и заштите животне средине. Разговор ће, као и филмови, бити доступан бесплатно за вријеме трајања програма на територији Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе и Словеније.

„Ecoscope“ је заједнички програм филмских манифестација удружених у Мрежу фестивала Јадранске регије: Загреб Филм Фестивала, Сарајево Филм Фестивала, Фестивала ауторског филма Београд, Филмског фестивала Херцег Нови и Љубљанског филмског фестивала. Осмишљен је са циљем јачања свијести о очувању природе и у настојању водећих фестивала региона да својим дјеловањем допринесу позитивним друштвеним промјенама. На првом издању пројекта представљен је документарац „Тајни живот дрвећа“, а одржано је крајем 2022. године у кинима у свих пет држава.

Пројекат је суфинансиран средствима Потпрограма МЕДИА Програма Креативне Европе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here