Стијепчевић: Што прије одблокирати процес исплате из алиментационог фонда

Анита Стијепчевић, Центар за женска права (Фото: РТЦГ)

Обустава исплата из Алиментационог фонда безобразно је калкулисање са потребама најрањивијих група друштва, оцијенила је Анита Стијепчевић из Центра за женска права за Радио телевизију Црне Горе. Поручила је и да о томе спремају упутства за наредни извјештај Европске комисије о Црној Гори.

Из Центра за женска права осудили су обуставу исплата из Алиментационог фонда и поручили да се овим чином удара на дјецу, која су иначе колатерална штета система који не функционише, казала је Стијепчевић.  

– Ми ћемо ово питање подићи на највиши могући ниво. У овом тренутку спремамо упутства за следећи извјештај Европске комисије о Црној Гори, тако да ћемо сву пажњу посветити овом питању, како и заслужује. Идемо у Уједињене нације гдје ћемо у оквиру извјештавања о Црној Гори причати о стању људских права на посебно заказаним билатералним састанцима са дипломатским представништвима земаља чланица.

Стијепчевић је истакла да су проблеми били очигледни већ када је закон ступио на снагу.

– Умјесто да их рјешавамо паралелно и да мијењамо то што треба, ми смо допустили да у овом тренутку имамо око 300 захтјева који чекају. Према подацима које имамо из надлежног министарства, 60 је позитивно рјешено, али је само 21 исплаћена.

Навела је и да је реално очекивати да ће се годишњи одмори дочекати без те тачке на дневном реду Скупштине.

– Оно у шта се лично надам и моја организација је сензибилитет предсједнице Скупштине који је показивала према овим питањима, да ће по хитном поступку сазвати сједницу Скупштине са овом тачком дневног реда и да ће покушати да одблокира процес, казала је Стијепчевић.

Из Министарства финансија саопштено је да ће исплату средстава за алиментације уредно наставити након што се усвоје измјене Закона о привременом издржавању дјеце.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here