Едукативне радионице о прављењу џемова за старије и ОСИ популацију

У просторијама херцегновског Црвеног крста у току су радионице кувања џемова у оквиру микро пројекта „Социјална инклузија старијих особа и особа са инвалидитетом Херцег Новог кроз едукативне радионице”,  које организује НВО Маре маре у партнерству са Црвеним крстом Херцег Нови, саопштено је из ове организације.                               

Како објашњава водитељка радионице, Ивана Влаховић, старије особе  и лица са инвалидитетом, који су и иначе корисници услуга Црвеног крста сада кувају џем од наранаџе.

– Ово цитрусно воће најпознатије је по томе што садржи велике количине витамина Ц. Поред овог љековитог витамина, наранџа садржи и друга корисна својства за наш организам. Спремамо делиције које су некада биле незаобилазне у нашим кућама –  прича она.

Истиче да је планирано да се током осам мјесеци, колико траје пројекат, скува и упакује 250 тегли џема од сезонског воћа, које ће бити подијељене старијим и лицима са инвалидитеом, који су у стању потребе .

Недавно су учествовали на базару „Фешта од наранче” у Херцег Новом и лицима у стању социјалне потреба дијелили до тада направљене џемове.

Влаховић мисли да би Херцег Нови могао да има своју рецептуру кувања џема од наранџе, који би потом требало да буде и заштићен као сувенир. То би могао да буде мотив за ангажовање старијих и особа са инвалидитетом и њихову активнију укљученост у друштво. 

Социјална инклузија је битан сегмент квалитетног и достојанственог живота. Социјална искљученост у старијем добу и лица са инвалидитетом доводи до неравноправног положаја, када је ријеч о изборима и контроли ресурса и односа, моћи и права у приступу моћи и права у приступу услугама и подршци. На тај начин стварају се препреке у приступу материјалним и финансијским ресурсима, социо-културним аспектима друштва а учествовање грађана се чини тежим.

Пројекат „Социјална инклузија старијих особа и особа са инвалидитетом Херцег Нови кроз едукативне радионице” који је подржан у оквиру пројекта „Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током KОВИД-19 и будућих катастрофа”  имплементира се уз финансијску подршку Европске Уније, Аустријске развојне агенције (ADA) и Аустријског Црвеног крста.

Фото. НВО Маре маре

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here