ПКЦГ – Значајна улога на Економском форуму у Сјеверној Македонији

Предсједница Привредне коморе Црне Горе, др Нина Дракић, боравила је у службеној посјети Скопљу, које је окупило предсједнике привредних комора из земаља Западног Балкана.

Током дводневне посјете одржана је 25. сједница Управног одбора Kоморског инвестиционог форума Западног Балкана, на којој је између осталог донијета одлука о одржавању оснивачке скупштине будућег удружења које ће се бавити економском сарадњом и интеграцијом, са сједиштем у Подгорици.

Једна од важних одлука коју је донио УО KИФ-а јесте иницијатива према надлежним тијелима ЕУ, да се продужи период важења виза возачима који су важна карика у пословима транспорта и повезивања како у земљама ЕУ, тако и у региону Западног Балкана.

Представнике привредних комора, првог радног дана засиједања УО KИФ WБ6 примио је и предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски. Предсједник Пендаровски подржао је напоре на унапређењу регионалне сарадње, исказујући неподијељену подршку економске заједнице Сјеверне Македоније да доприноси том циљу.

У Агенди овог догађаја била је и свечаност уручења награда најуспјешнијим компанијама из земаља чланица УО KИФ WБ6 , којој су поред осталих присуствовали представници Европске Kомисије – ДГ Неар, Јединице за политику и регионалну стратегију Западног Балкана, као и други представници пословне заједнице из Региона.

Чак три компаније из Црне Горе су добитници награда ЗБ6 KИФ-а:  Мега Интернатионал у категорији “Највећи раст извоза у регион у 2022.години”, компанија Логате у категорији “Дигитални шампион у ЗБ 6” и компанија   НЕСТ Коворкинг  (NEST Coworking)    “Шампион у заштити животне средине у ЗБ6 (ZB6)”.

На панелу који је био посвећен нетарифним баријерама и унапређењу капитала радне снаге, који је одржан током другог радног дана, предсједница Дракић искористила је прилику да позове на отклањање баријера у пласирању пољопривредних и других прехрамбених производа, који се производе у Црној Гори, а пласман је намијењен прије свега земљама региона, а онда и шире.

– Прилагођавање царинских политика и усвајање стандарда ЕУ у дијелу регулативе у области контроле роба које се увозе-извозе, треба да одговори потребама реалне економије и економске сарадње унутар региона, закључила је Дракић.

На панелу су говорили и господин Марко Шкулетић из компаније Граy Интернатионал (Gray International ), Велизар Перуновић из компаније Милспед, Васил Наци из Агна Групе, господин Мате Гјоргиевски из Секретaријата транспортне заједнице, као и Данијела Гачевић из Секретаријата ЦЕФТА-е.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here