На 28. ХАПС-у програми који спајају театар и музику  

Фото: архива РТХН, мјузикл Сан о Боки

Април је мјесец у знаку традиционалне манифестације Херцегновске позоришне свечаности. Фестивал представља својеврсни празник театра, која окупља глумце аматере и професионалце из региона и шире. Ове године ХАПС ће бити одржан од 17. до 30. априла, у оквиру којег ће публика имати прилику да види осам представа, од којих шест вечерњих, једну за дјецу (ХАПС-ић) и једну у пратећем програму. 

Херцегновско позориште и ЈУК Херцег фест су домаћини бројим театарским институцијама, које привлаче велики број обожавалаца овог вида умјетности.

Продуценткиња позоришних програма у ЈУК Херцег фест Милина Ковачевић, гостујући у емисији Новско јутро, најавила је занимљив програм овогодишњег фестивала који ће бити у знаку позоришта и музике:

 – ХАПС је један од омиљених фестивала у Херцег Новом. Сваки гледалац ХАПС-а  је, може се рећи добровољно ухапшен. Ове године покушаћамо да истражимо ту тему, која ће бити тема  и наредна два фестивала. До јубиларног 30. ХАПС-а покушаћемо да истражимо тему односа позоришта и музике. Тај концепт смо били замислили за јубиларни 25-ти ХАПС, али је почетак пандемије  онемогућио ту идеју, подсјетила је Ковачевић.

Овај концепт намеће идеју за велике ансамбле и позоришне куће, које могу да изнесу комаде са музиком:

 – Такав програм је дијелом представљен и у селекцији овогодишњег ХАПС-а, који почиње 17. априла, дан послије Васкрса. ХАПС ће понудити осам представа, од којих шест вечерњих, једну за дјецу у оквиру ХАПС-ића и једну у пратећем програму. ХАПС је препознатљив по добрим пратећим програмима. Осим представа биће ту музички и други програми и журке. Подсјетиће нас  на лијепе године када смо се дружили у херцегновским дискотекама, којих више нема, али ћемо све урадити да направимо сличну атмосферу, прича Ковачевић.

 Она истиче, да је важно да се очува традиција фестивала и добра пракса, као што је конекција са публиком:

 – Увијек се трудимо да и тај пратећи садржај буде у урбаном стилу…

На овогодшњем ХАПС-у настојимо да учинимо програм приступачнији публици,  обезбједивши значајне попусте на цијене улазница, што ће добро доћи за оне, који желе да пропрате више представа на фестивалу.

Захваљујући томе што је фестивал подржан од града Херцег Нови и од Туристичке организације, можемо у претпродаји да понудимо и повољније цијене улазница, које ће важити до 8. априла. За шест вечерњих представа цијена комплета улазница је 30 еура.

Иначе, за неке представе улазница кошта и до 10 еура, због тога што то кошта и на матичној сцени. Избор представа је занимљив. У публици очекују и већи број странаца.

ПРОГРАМ  28. ХАПС-а

-Херцегновске априлске позоришне свечаности  ће отворити  представа Магбет, у копродукцији Српског народног позоришта из Новог Сада, Београдског драмског позоришта, Град театра из Будве, Новосадског позоришта, која је препозната по сјајним глумцима. Настала је према Шекспировом тексту а у модерном читању Никите Миливојевића, избор музике Амалије Берет, која је радила и сценски покрет за представу. Овај комад је имао три премијере , прву на Будва град театру, па у Београдском драмском и затим у оквиру Шекспир феста и у Новом Саду. У овом комаду играју и три црногорска глумца, Новљанин Дејан Ђоновић, Јелена Симић и из Никшићког позоришта Маја Стојановић, уз колеге из Београдског и Новосадског позоришта.

Представе ће се изводити са даном паузе од 17. априла. Релаксиран ритам за публику за праћење представа, напомиње Ковачевић и додаје:

У Херцег Нови 19. априла стиже Ксенија Прохаска као Били Холидеј , а ријеч је о музичко драмском комаду. Више стотина пута се изводила по цијелом свијету, а највише у Италији. Ријеч је о једној посвети икони блуза у интерпретацији Ксеније Прохаске, која је већ изводила Едит Пјаф и Марлен Дитрих. Интересантно је да ће она први пут наступати са Матијом Дедићем, који ће бити њена клавирска пратња и колегом Зораном Јосићем.

Програм ће бити настављен гостовањем једног од најмлађег позоришта у Србији, путујућег театра Вихор у представи жанра мелодраматичне комедије „Тешко је речи збогом“, драмског писца Мира Гаврана, који је код нас, познат по томе што је његовог текст „Ноћ богова“  био на репертоару Херцегновског позоришта.  У представи „Тешко је речи збогом“ играју Невена  Вукес, Ивана Михаиловић и Драгана Даца Дабовић из Херцег Новог.

Први пут у Херцег Нови ће доћи Словенско камерно музичко гледалиште и извешће представу „Егзодус радости“. То је прва мигрантска оперска представа у свијету или прва позоришна музичка фреска…Музика Наташе Богојевић  из представе је награђена на Гранд прију на фестивалу у Мексико Ситију. 

Хрватско народно казалиште из Мостара, ће се представити у вечерњем програму, са занимљивом музичком причом „Ноћ са Алексом“ редитеља Ивице Буљана. Прича је о посљедњим данима Алексе Шантића. Велики ансамбл ће имати и живи оркестар на сцени. Представа за све генерације биће на репертоару ХАПС-а 28. априла.

Представа за дјецу „Звуколика шума“ Театра пуна кућа из Загреба.

Првак Српског народног позоришта Југослав Крајнов са једном гитаром  играће у представи у оквиру пратећег програма, која ће бити изведена у фоајеу  Дворане Парк.

На крају ХАПС-а  мјузикл херцегновске продукције „Сан о Боки“ .

Милина Ковачевић је подсјетила на праксу да се послије представе, публика осврне на оно што је видјела и представа херцегновске продукције је добила највишу просјечну оцјену на прошлом 27. ХАПС-у.  

Фестивал је ревијалног карактера и нема награда за најбоље представе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here