СНАЖНИЈА ПОДРШКА ЦЈЕЛОКУПНОЈ ПРИВРЕДИ

Новим пакетом подршке привредницима за први квартал ове године предвиђена је снажнија подршка цјелокупној привреди кроз различите врсте пореских олакшица, јачи интезитет субвенција на зараде уз проширен опсег дјелатности на оне који су у претходном периоду претрпјели највеће губитке. То је саопштено на састанку представника министасрава економског развоја и финанансија и социјалног старања са привредним удружењима у циљу наставка дијалога из децембра прошле године.

Министар економског развоја Јаков Милатовић је истакао да је у фокусу овог пакета подршка најугроженијем грађанима као и интезивнија и свеобухватнија подршка привреди.

– Нови пакет подршке је припремљен захваљујући инпутима и препорукама које су добијене од привредних удружења у периоду од одржавања иницијалног састанка 18. децембра прошле године до данас а који су даље детаљно анализирани у интезивној комуникацији међу различитим ресорима.Након што Агенција за заштиту конкуренције оцјени Први и Трећи пакет подршке, стећи ће се услови за оцјену и реализацију новог пакета подршке за први квартал 2021. године. Очекујемо да ће овај пакет бити усвојен на Влади најкасније до краја овог мјесеца“, казао је Милатовић.

Задржавање радних мјеста, али и подстицање новог запошљавања, један је од приоритетних циљева који се желе постићи мјерама овог пакета.

-Овим пакетом ће бити подржани и незапослени, пензионери, корисници права на личне инвалиднине, корисници материјалног обезбјеђења, а предвиђена је и посебна подршка која је намијењена здравственим и просвјетним радницима.

Посебан сет мјера припремљен је за подршку секторима туризма и угоститељства као и секторима пољопривреде и рибарства. Дио пакета чине и препоруке локалној самоуправи, Инвестиционо-развојном фонду, Централној банци Црне Горе како би се размотриле могућности за додатну и ефикаснију подршку грађанима и привреди.

-Очекујемо да ће нове мјере, у синергији са тренутним епидемиолошким мјерама, додатно допринијети нормализацији привредне активности и засигурно помоћи економском опоравку Црне Горе. Први квартал је традиционално изазован и у редовним условима пословања али смо се заиста потрудили и водили принципом да подршку усмјеримо ка оним циљним групама које су биле посебно исцрпљене у претходном периоду“ закључио је Милатовић.

Састанку су уз министра економског равоја присустволали и државни секретари у Министарству економског развоја др Миленом Липовина-Божовић и мр Иваном Ђуровић и Министарству финансија и социјалног старања Јанком Одовићем, представници пословних удружења која су чланови Савјета за конкуретност, угоститељских и удружења  пословних жена Црне Горе.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here