Заједница општина у радној посјети Општини Херцег Нови

Приликом радне посјете Општини Херцег Нови, генерална секретарка Заједнице општина Црне Горе Мишела Манојловић упознала је предсједника Општине Херцег Нови, Стевана Катића и његове сараднике са актуелним иницијативама за прилагођавање закона којима се уређује финансирање општина, као и других прописа од утицаја на остваривање њихових надлежности. Најавила је предстојеће обуке у организацији Заједнице које ће бити прилагођене локалним потребама, као и друге инструменте јачања кадровских капацитета општина.

Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић истакао је задовољство посјетом делегације Заједнице, указао на хроничне изазове са којима се сусреће општинска администрација те потребу јачања улоге Заједнице у односима са Владом и Скупштином Црне Горе.

Током разговора представљене су могућности и шансе за бесповратно финансирање општинских развојних пројеката из државних и ЕУ фондова, као и подршка коју у тој области Заједница пружа својим чланицама. Истакнута је важност зрелости кандидованих инвестиционих пројеката, али и представљена могућност финансирања израде техничке документације од стране Заједнице, сходно одлукама Управног одбора асоцијације.

Из Заједнице општина су нагласили и да ће се у наредном периоду кроз ИПАРД ИИИ програм отворити велике могућности бесповратних фондова, првенствено за развој сеоске и руралне инфраструктуре, а локалне самоуправе моћи ће кандидовати до два пројекта, максималне вриједности од милион еура по пројекту.

Сагледана је и проблематика располагања општинском имовином са аспекта законских ограничења, те потреба измјена Закона о државној имовини и децентрализацији планирања простора. Такође су разматрани изазови у вези са Гранским колективним уговором у области управе и правосуђа.

Представници херцегновске општине нагласили су потребу за измјенама више законских рјешења и њихових одредби, у првом реду Закона о државној имовини, Закона о облигационом односима, Закона о пореској администрацији и Закона о локалној самоуправи, који су у великој мјери блокирали рад локалних самоуправа по одређеним питањима.

На крају, заједнички је констатована потреба тијесне сарадње Заједнице и Општине Херцег Нови у креирању постицајног амбијента за њен убрзани развој.

Поред предсједника Општине, Стевана Катића, састанку су присуствовали:  Главни администратор, Ненад Ђорђевић, директор Управе локалних јавних прихода, Милован Баждар и руководитељка Службе за израду и праћење усаглашености прописа, Наташа Мусић Поткоњак. Заједницу су, осим генералне секретарке, представљали и помоћница генералне секретарке за ЕУ интеграције и међународну сарадњу, Вања Старовлах и секретар Одбора за ЕУ интеграције и међународну сарадњу, Дарко Мрваљевић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here