Потписан уговор за изградњу булевара од Аеродрома Тиват до Јаза

Представници Владе Црне Горе и кинеског конзорцијума потписали су Уговор за изградњу будућег булевара на магистралном путу М-1, дионица од Аеродрома Тиват до Јаза.

Та дионица пута, дуга 16 километара, биће претворена у саобраћајницу са четири траке, а имаће обостране тротоаре и раздјелно острво, саопштено је из Владе Црне Горе.

У име Владе уговор о реконструкцији потписала је Управа за саобраћај и Регионални водовод.    

Предсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић подсјетио је да је на овом дијелу пута највећа фреквенција саобраћаја током љетње туристичке сезоне.

-Поразно је да се од Будве до Аеродрома Тиват путује по неколико сати, а знамо да се ради о кратким дионицама. Ово је само први  у низу пројеката који се тиче приморја, а који требају да олакшају саобраћај, рекао је Абазовић.

Он је поручио да ће интезивнији радови на булевару почети након љета, а казао је да је амбиција Владе да гради наставак постојећег аутопута, као и Јадранско – јонски ауто-пут.

Извршни директор Регионалног водовода Борислав Иванковић казао је да ће у оквиру пројекта реконструкције бити изграђен нови цјевовод Регионалног водовода у циљу побољшавања напајања водом општина Тиват, Херцег Нови и Kотор.

 Реконструкција ће бити завршена за двије године, а радове ће изводити кинески конзорцијум “Схандонг” (Shandong), рекао је Лу Јао:

-Унапређење саобраћајне инфраструктуре Црној Гори ће донијети више развојних могућности. Ми смо спремни да сарађујемо са Владом Црне Горе на продубљивању разумијевања кроз блиску сарадњу. Уз подршку Владе Црне Горе и амбасаде Kине наставићемо да се држимо професионалног става и да искористимо технолошке предности, како би квалитетно завршили пројекат у року, казао је Лу Јао.

Према њиховим ријечима, пројекат реконструкције предвиђа изградњу и реконструкцију пет мостова.

Током свечаног потписивања је наглашено да је ово један од најфреквентнијих и најоптерећенијих путних праваца у Црној Гори.

-Податак да током љетње туристичке сезоне имамо дневни саобраћај преко 30 000 возила довољно говори, колика је потреба да се овај пројекат што прије реализује – речено је током потписивања.

Из Владе су казали да се пројекат финансира од кредитних средстава Европске инвестиционе банкe, у износу од 14 милиона еура, без ПДВ.

Kао најповољнија одабрана је понуда кинеског конзорцијума Схандонг са вриједношћу од 53 милиона еура, без ПДВ. Пројекат ће бити реализован по ФИДИK уговорним правилима, уз праћење радова од стране стручног надзора који је изабран, такође, на међународном тендеру. Планирано је да се реконструкција овог путног правца заврши двије године од почетка радова.

Свечаном потписивању присуствовали су и министарка екологије, просторног планирања и урбанизма Ана Новаковић-Ђуровић, кинески амбасадор у Црној Гори Фан Kун, предсједник Општине Тиват Жељко Kомненовић, предсједник Одбора директора Регионалног водовода Црногорско приморје Зоран Лакушић, државни секретар Министарства капиталних инвестиција Адмир Шахмановић, Ремон Закарија и Раде Ралевић, представници Европске инвестиционе банке у Црној Гори, потпредсједник Општине Kотор Небојша Шеваљевић, као и бројни представници кинеског конзорцијума Схандонг.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here