Обустављене исплате из Алиментационог фонда

Foto: Ilustracija

Исплате из Алиментационог фонда, основаног 1. новембра прошле године, обустављене су и неће их бити све до најављених измјена Закона о привременом издржавању дјеце. То је потврђено порталу roditelji.me из Министарства финансија.

Секретарка тог ресора Ана Раичевић казала је да ће Министарство финансија исплату средстава издржавања уредно наставити након усвајања измјена Закона.

-Имајући у виду да је Заштитник имовинско правних интереса Црне Горе оспоравао исплате алиментације које су се односиле на ретроактивно признавање права на привремено издржавање, инициране су измјене Закона о привременом издржавању дјеце у дијелу одредбе којом се дефинише временски период од када се признаје поменуто право. Министарство финансија ће исплату средстава издржавања уредно наставити након усвајања поменутих измјена закона, истакла је Раичевић.

Иако већ петнаестак дана грађани добијају незваничне информације из центара за социјални рад да постоје проблеми у исплати заосталих алиментација, из Министарства финансија тек данас су одговорили на питање roditelji.me да ли је истина да су исплате обустављене.

Прије само двадесетак дана из Алиментационог фонда су саопштили да проблема у функционисању нема и да се на исплате не чека дуго. Према тадашњим најавама, разматрали су и могућност да олакшају грађанима цијелу процедуру и да сваком мјесеца објављују ко и када, на основу рјешења, може очекивати исплату.

Поводом најављених измјена Закона о привременом издржавању, начелник Алиментационог фонда Милован Вујовић раније је казао да је у примјени примијећено да је потребно боље прецизирати члан 8 став 1.

-Треба видјети на који начин прописати којим доказом се може доказивати да најмање двије алиментације нијесу исплаћене у оним случајевима када пресуда суда гласи да је плаћање на руке, а не на жиро рачун. Такође, у међувремену ћемо саставити и Предлог измјена и допуна Закона у дијелу који се односи на Алиментациони фонд, како би се поједине одредбе Закона прецизније дефинисале, рекао је Вујовић почетком марта.

Министарство рада и социјалног старања упутило је у фебруару Женском клубу Скуштине Црне Горе предлог Закона о измјенама и допунама Закона о привременом издржавању. Како су тада навели, разлог је превазилажење недостатака које су препознали.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here