Награда ,,Мали од палубе“ Ратмиру и Тодору

Ученици Основне школе „Илија Кишић“ Тодор Бутулија и Ратмир Занкевич освојили су треће мјесто на 10. Фестивалу књижевности за дјецу ,,Мале морске пјесме и приче“.

Народна библиотека Будве и НВО Драмски студио Будва у оквиру фестивала расписали су конкурс на слободну тему за ученике основних школа. На конкурс су се, судећи по награђенима, јавили ученици из Црне Горе и региона који су подијељени по категоријама – поезија и проза, млађи и старији узраст.  Ученици Тодор Бутулија и Ратмир Занкевич су трећенаграђени у својим категоријама. Њихова менторка је Тамара Комар.

Тодор је аутор узбудљиве приче ,,На броду капетана Џона Пиплфокса“ која почиње бајковито: ,,Пловили смо дуж седам мора, седам гора, брда и планина“. Радња се одвија на Пиплфоксовом броду који плови Тихим океаном у дугој потрази за копном које ће први угледати бродски кувар и баш тада, из воде је излетјело чудовиште… О томе догађају и младом гусару који нам га је испричао, писале су и кинеске и свјетске новине и наше, наравно.

Ратмир награђену причу ,,Људи“ није писао на свом матерњем језику, али упркос томе збуњујућа је и понекад застрашујућа прецизност његових запажања, даљина до које досеже његов поглед, а изнад свега искреност коју је, упркос свему, спреман да изнесе без задршке. Ратмиров есеј ,,Људи“ својом зрелошћу надилази године свога аутора који закључује: ,,Људи су лепи у својим креацијама и често страшни у својим делима. Свиђа ми се људски род, али у исто време га се бојим.“

Побједнике очекује награда ,,Мали од палубе“ и директно учешће на 10. Фестивалу ,,Мале морске пјесме и приче“ који ће се одржати у Будви од 30. марта до 2. априла. Фестивал је подржан од Министарства просвјете, науке, културе и спорта и Завода за школство.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here