ИЈЗ: Љубичасти дан подршке особама које живе са епилепсијом 

Фото: ИЈЗ / Округли сто

У Институту за јавно здравље Црне Горе организован је округли сто на тему “Подршка особама које живе са епилепсијом у Црној Гори“, а поводом обиљежавања Љубичастог дана – Међународног дана подршке особама које живе са епилепсијом, који се обиљежава сутра ( 26. март).

Организатори овог догађаја били су: НВО Синергија нових крила, Министарство здравља, Kлинички центар, студенти Медицинског факултета УЦГ и Институт за јавно здравље Црне Горе. На  округлом столу учествовали су: др Ивана Живковић генерална директорица Директората за јавно здравље у Министарству здравља, Милан Бајалица НВО Синергија нових крила, др Драгана Драгаш – СУДЕП, др Сабрина Хаџиосмановић, др Нелица Ивановић и проф. др Агима Љаљевић.

Такође, присутнима се обратио  и Марко Пилетић, самостални савјетник у Сектору за здравствено осигурање и Алма Мутапчић, заштитница права пацијената из KЦЦГ, као и Јелена Kадовић  која је на скупу била представник особа које живе са епилепсијом.

Догађај је била добра прилика да се скрене пажња на важност пружања  подршке цијелог здравственог система особама које живе са епилепсијом, изненадној и неочекиваној  смрти особа са епилепсијом, епилепсији и трудноћи, значају благовременог препознавања и прве  помоћи код епилептичког напада и стигми према особама које живе са епилепсијом.

Наглашено је да је епилепсија једно од најстаријих признатих стања на свијету, а писани записи датирају 4000 година прије нове ере. Представља  хроничну незаразну болест мозга, која погађа људе свих доби. При томе, напомиње се да један напад не значи епилепсију (до 10% људи широм свијета има један напад током живота). Зато се и каже да је епилепсија стање,које подразумијева два или више непровоцираних напада.

Епилепсија има значајне економске импликације у смислу здравствених потреба, преране смрти и губитка радне продуктивности и чини више од 0,5% глобалног терета болести.

Већ дужи низ година различите организације настоје да смање оптерећење здравственог система епилепсијом. С тим у вези, недавно је Свјетска здравствена организација објавила технички сажетак о епилепсији, у којем су дефинисане компетентне активности за креаторе политике и планере здравствене заштите.

Обзиром да је епилепсија посебно изражен проблем у неразвијеним и у земљама у развоју, постоји континуирана тежња је смањивање терета болести у земљама.

Процијењено је да  проналажење и одређивање приоритета најефикаснијих рјешења, кроз иницирање реализације обавеза у широком спектру друштвених сектора, у складу са ингеренцијама, обезбјеђује, најбоље могуће исходе, саопштено је из Института за јавно здравље Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here