Почела исплата накнада за бебе

Фото: Илустрација

Измјењена Одлука о накнадама за новорођенчад објављена је у Службеном листу, чиме је локална управа званично почела са исплатом накнада. За једно дијете накнада износи 500 еура, за близанце је планиран износ од 2 000 еура, а за тројке 5 000 еура.

Износи које је херцегновска општина обезбједила за новорођенчад су значајно већи у односу на раније године и богатије општине у Црној Гори, казала је за РТХН Весна Самарџић из Секретаријата за локалну самоуправу.

-Било би идеално да је могло бити и више, али с обзиром на наша скромна буџетска средства и чињеницу да смо ми општина која нема велике приходе као неке много богатије и развијеније општине, сматрамо да је и ових 500 еура за свако новорођено дијете заиста велики искорак у односу на ранија законска рјешења, када је било предвиђено 100, односно 30 еура одлукама, односно правилницима из 2015, 2016. и 2017. године, подсјетила је Самарџић, истичући да је то значајан напредак када је ријеч о општини Херцег Нови.

Весна Самарџић, Секретаријат за локалну самоуправу

Према подацима Монстата Херцег Нови је међу 17 општина са негативним природним прираштајем, па се у локалној управи надају да ће на овај начин утицати на повећање наталитета. Услов за стицање права на надокнаду је да породица борави у Херцег Нови најмање двије године, а процедура за остваривање накнаде је једноставна.

-Захтјев се подноси Општини Херцег Нови, односно Секретаријату за локалну самоуправу, формулар обрасца може се наћи у Грађанском бироу, такође и на сајту Опшптине, у дијелу – Секретаријат за локалну самоуправу. Ту су основни подаци о родитељима, пребивалишту, копије личних карата, извод из матичне књиге рођених за бебу и број жиро рачуна. Процедура је врло једноставна, поручује Самарџић, и додаје да родитељи све информације могу добити у служби Секретаријата.

Локална управа је већ почела са исплатом накнада за новорођенчад, али joш немају тачан пресјек колико родитеља треба да прими ову накнаду.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here