Приоритетне интервенције на колектору  до сезоне

Фото: Колектор у Бијелој

Дуж колектора на ривијери предвиђена је хитна санација на више дионица цјевовода. Критична дионица колектора у дужини 17 метара је код хотела Делфин, гдје је долазило у претходном периоду до хаварија, због оштећења цијеви у дубини од пет метара. На  другом дијелу, између шахтова зачепљење не може да се ријеши, а цијеви ће се мијењати од шахта до шахта у дужини 26 метара.

Према ријечима директора Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег Нови Милана Зарића, радови изискују велике трошкове и већу грађевинску фирму, као извођача радова. Ју брив и можда још једна компанија у Црној Гори могу да раде на санацији оштећења.

– Ту су велике дубине, близина мора, огроман продор воде, пјесковити дио. Немогуће је да радите без постављања талпи (даске). Морају да буду пумпе великог капацитета, да могу силну воду да испумпавају, да се не дешава одрон. Извођач радова одрадио је лоше ту дионицу. Он је ту дионицу имао у рекламацији када је то радио поново, прије двије године. Обезбјеђени су вјештаци, изашао је суд за обезбјеђење доказа, констатована је штета. Ми ћемо их тужити. Још немамо технички пријем за колектор, још примопредаја радова није завршена.

Они могу да се позивају на Стразбур, Турску, који је надлежан суд за арбитражу. За оно што су згријешили по нашем правосуђу за то ћемо их тужити овдје. Они су давали изјаве које нису вјеродостојне. Онај ко је пратио надзор то је овјеравао. Имамо доказе за све то. То морају да буду стручни налази, а имамо за проблем у Бијелој, оцијенио је Зарић.

Осврнуо се и на проблем у Ђеновићу, на потисној цијеви у дужни 710 метара:

– Имали смо пет пута пуцање на потисном цјевоводу, озбиљне хаварије испред Војводића мула. То је недопустиво да се дешава када смо толика средства дали.   

Трудићемо се да одрадимо све што можемо. Акционим планом је предвиђено како рјешавати непријатне мирисе по пумпним станицама.

Ових дана имаћемо заједнички састанак у Општини, гдје ћемо донијети одлуку да што хитније набавимо оно што је неопходно за неутралисање неугодних мириса.

Наравно, да ћемо предуприједити да нам се не би могле догодити неке хаварије. Све су нам пумпе сервисиране.Такође, агрегатне станице правовремено пратимо, објаснио је Зарић.

У току је санација дијелова колектора, као и секундарних прикључака. Ускоро ће бити расписан тендер за Шиштет-Баре, док је  завршен тендер за Земунску 1 и 2, на подручју које гравитира Немилој.

– Ту је постојао озбиљан проблем, отпадне воде су пролазиле потоком поред постројења и сливале се директно у море у Мељинама, истакао је Зарић и додао да је то примарно да се заврши прије сезоне.

Oд Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма добијена су средства за која су аплицирали из овог Друштва за Земунску улицу, као и за насеље Водице у Баошићу.

Изабран је најбољи понуђач за регулисање канализационе мреже на Сушћепану. Започет је пројекат за канализациону мрежу за Гомилу, Дреновик и Сервисну зону, чиме ће заокружити тај дио.

– Ићи ћемо даље. Сада рјешавамо Србину и Чела. У контакту сам са грађанима…Велики је проблем приватних имања, власници не дозвоаљавају да се цијеви постављаку кроз њихова имања. Мали су то пречници фи – 160,  фи – 200 ;  фи – 250… На путу смо да се Чела коначно ријеше, да ће грађани дати сагласност код нотара. Пројекат је овјерен, ревидован, преостало је да распишемо тендер и кренемо у реализацију, добили смо  најбољег понуђача, навео је Зарић.

 По његовим ријечима сада је све завршено и спремно за реализацију.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here