ЦДПР: УРУЧИЛИ ДОНАЦИЈУ ДНЕВНОМ ЦЕНТРУ У СУТОРИНИ

Поводом Свјетског дана здравља 2021. који се ове године обиљежава под мотом „Изградња праведнијег, здравијег свијета”, секретар Црногорског друштва за борбу против рака (ЦДПР) Домагој Жарковић посјетио је ЈУ Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју Херцег Нови у новим просторијама у Суторини.

Приликом посјете директорки Дневног центра Драгици Косић уручио je графике и цртеже студентица Факултета ликовних умјетности (ФЛУ) са Цетиња – Одсјек за графику, како би уљепшали просторије и учинили их угоднијим за боравак.

-Радови Лане Вукчевић, Малике Тулебаyеве, Јоване Мијановић, Веселе Маџгаљ, Миланке Мирковић, Јоване Томовић, Маје Филиповић, Хелене Благојевић, Драгане Петковић и осталих ауторки постављени на зидовима у свим просторијама Дневног центра сада дочекују све оне који ту проводе велики дио времена. Стога су радови и ту како би за вријеме боравка дјеци са сметњама и тешкоћама у развоју и њиховим најближима, као и запосленима, чинили боравак много пријатнијим, саопштено је из ЦРДП.

Одлуком Скупштине Свјетске здравствене организације (СЗО) 1948. године, 7. април одређен је за Свјетски дан здравља и почео се славити од 1950. године. Сврха обиљежавања је да се изгради свијест о одређеној теми која је везана за здравље чиме би се скренула пажња на приоритетна подручја која су брига СЗО. Овогодишња кампања наглашава уставно начело СЗО како је „уживање највишег могућег здравственог стандарда једно од темељних права сваког човјека без обзира на расу, вјеру, политичко увјерење, економски или социјални статус”.

Пандемија KОВИД – 19 свјетска је здравствена криза, али најпогубнија је за претходно већ рањиве заједнице. Дистрибуција вакцина на свјетском нивоу показује како нас очекује још пуно рада на праведној расподјели здравствених ресурса, али и колико је глобално здравље важно јер се овакве пандемије могу сузбити само уколико се сузбију глобално. Тако се процјењује да ће за производњу количине вакцина довољне за глобалне потребе проћи између три и четири године, а према анализи британске хуманитарне организације Оxфам, у 70 најсиромашнијих земаља свијета вакцине неће добити девет од десет њихових становника.Стога је важно осигурати да заједнице буду на првом мјесту у процесима одлучивања те тежити остварењу циља да сви имају услове за живот и рад који погодују добром здрављу, поручују из ЦДПР.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here