Предузетници треба да буду окосница развоја укупне привреде

Велики број младих људи показују жељу и иницијативу да се опроба у предузетничким водама. За њих је Секретаријат за туризам, економски развој и инвестиције Општине Херцег Нови у хотелу “Лазуре”организовао “Обуку младих за предузетништво и запошљавање”.

Учећи вас о предузетништву помоћи ћемо вам да лакше покренете сопствени бизнис користећи корисне алате и нашу подршку, истакао је на интерактивној радионици секретар за туризам, економски развој и инвестиције, Ненад Витомировић.

-Ви, као будући предузетници треба да будете окосница екoномског развоја и носиоци иновација. Можда управо сада са нама сједи неки будући Бил Гејтс, а на нама је да вас научимо оно што је најбитније – да размишљате као предузетници, јер предузетништво првенствено подразумијева начин размишљања, развој и реализацију пословних идеја. Сваки преузетник може бити менаџер, али сваки менаџер не може бити предузетник.

Секретар за туризам, економски развој и инвестиције, Ненад Витомировић

Витомировић је казао да ове обуке јесу битне, али да ће без праксе изостати очекивани резултати.

-Из тог разлога смо и позвали људе из реалног сектора привреде који ће са нама подијелити њихова лична искуства у овом бизнису, како би ви сагледали са којим изазовима ћете се срести у будућем пословању. Не само као секретар, него и као сертификовани ментор за микро, мала и средња предузећа, дугогодишњи предузетник а, прије свега, као као родитељ два млада човјека од 22 и 23 године, савјетујем вам да стичете потребне вјештине и искуства прије него што се упустите у предузетничке воде. Секретаријат за туризам, економски развој и инвестиције ће ускоро отворити канцеларију за микро, мала и средња предузећа и предузетништво, и ми смо ту да вам пружимо подршку не само за започињање бизниса, већ и током пословања. За вас није једино битно да будете перфектни у једној области, већ да имате потребан микс свих важних елемената за пословање, а томе и служе овакве обуке. Циљ локалне самоуправе је да вам помогне у свим фазама пословања и да у будућности управо ви – наша дјеца будете окосница правилног економског развоја Херцег Новог, поручио је Витомировић.

Проф др Никша Гргуревић

Један од већих проблема у општини и генерално у држави  је запошљавање младих, казао је ментор за развој предузетништва проф др Никша Гргуревић, истакавши да је циљ обуке стимулација младих да се опробају у предузетничим водама.

-Управо развој малих и средњих предузећа треба да у будућности буде окосница укупне привреде, не само на локалном нивоу. Kао неко ко је на одређени начин присутан и у том академском дијелу, као продекан Факултета за менаџмент који едукује те младе кадрове, и као неко ко се са друге стране дуго бави бизнисом и запошљава те кадрове, јер дуги низ година руководим компанијама, могу на одређени начин да са два аспекта покушам да презентујем младима шта је то што у почетку треба да раде, на чему посебно треба да инсистирају приликом реализације неких пословних активности и чега треба да се, не могу рећи плаше, већ да на одређени начин покушају да избјегну неке грешке које су већ направили неки предузетници. Велики број „start up“ бизниса се угаси већ у првим годинама управо због недостатка одговарајућег знања у тим сегментима – шта треба да се избјегне и које грешке да се не праве у првим годинама пословања, поручио је Гргуревић.

На интерактивној радионици су говорили и извршни директор хотелске групације „Casa del Mare“, Никола Милић, те представница Туристичке агенције „Тренд травел“ Оливера Kривокапић.

„Развијање међусекторске сарадње за запошљивост младих на Западном Балкану“ има за циљ развој одрживих капацитета локалних актера за подстицање предузетништва и запошљивости младих, а двогодишњи пројекат су подржали организација MЕOUT и Европска унија.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here