Чак 55 давалаца на акцији Kлуба добровољних давалаца крви ХН

У Плавом салону болнице Мељине одржана је више него успјешна прва овогодишња акција добровољног даривања крви коју је Kлуб добровољних давалаца крви Херцег Нови организовао у сарадњи са Општином и Црвеним крстом Херцег Нови.

Предсједник клуба Зоран Срдановић за РТХН истиче фантастичан одзив хуманих суграђана, нарочито младих.

-Од самог старта се видјело да ће ово бити једна од наших успјешнијих акција, која је и премашила сва очекивања. За два и по сата појавила су се 44 добровољна даваоца, да би их на крају било чак 55, што је рекорд када говоримо о мартовским акцијама, казао је Срдановић.  

Зоран Срдановић, предсједник КДДК ХН

Он је следећу акцију најавио 13. маја; ријеч је о Меморијалу Милутин Лековић Лека.

-У сарадњи са Синдикатом Граничне полиције Херцег Нови организоваћемо четврто меморијално даривање крви посвећено нашем Милутину Лековићу Леки. То је већ постала интернационална акција, која је прошле године окупила чак 70 давалаца. Први пут је послије 1991. године, дошло осам колега из полиције Дубровачко-неретванске жупаније, одазвали су се држављани Хрватске, Босне и Херцеговине па и један из Македоније, а имамо и двоје Украјинаца који су редовни учесници, подсјетио је Срдановић.

Др Ђорђе Зоговић, Завод за трансфузију ЦГ

Акцијом је задовољан и др Ђорђе Зоговић из Завода за трансфузију крви Црне Горе.

-Све је протекло у најбољем реду, а одзив је у Херцег Новом увијек одличан. Подсјетио бих овом приликом да даваоци могу бити здраве особе старости од 18 до 65 година, које претходно треба да обаве неопходну припрему, што значи да спавају најмање шест сати и да на давање крви дођу након лаганог доручка, а свима се претходно провјеравају вриједности хемоглобина и крвног притиска.

На акцијама Kлуба добровољних давалаца крви Херцег Нови прошле године је прикупљено преко 200 јединица најдрагоцјеније течности, а вјерују да ће такав тренд наставити и ове године. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here