Школа у Суторини пожељна као прелазно рјешење, родитељи страхују да нова у Игалу никада неће бити изграђена

Родитељи чија дјеца похађају наставу у ПО ОШ „Дашо Павичић“ у Игалу већином су против преласка у школу у Суторини од 1. септембра, резултат је анкете коју је спровела управа матичне школе. Два су разлога овакве реакције  родитеља 159 ученика – проблем организације превоза и 30 година дуго неиспуњење обећања да ће Игало добити образовну установу.

Матична школа на Топлој је пребукирана, у ПО у Игалу услови недостојни да у њима бораве и раде дјеца, а до тек реновираног објекта школе у Суторини родитељима препреку представља превоз.

До проналаска рјешења учињен је први корак – в.д. директорица Босиљка Перуновић спровела је анкету међу родитељима дјеце која наставу похађају у Игалу.

– Већина родитеља није сагласна да дјеца наредне године пређу у Суторину јер им је проблем превоз. У анкети сам навела да ће превоз обезбједити Министарство просвјете. Школа уопште није близу магистрале као што се прича. Имала сам састанак са представником Савјета родитеља из Игала и договорили смо се да организујемо за њих обилазак школе у Суторини како би видјели какви су услови. Мислим да је највећи проблем то што се 30 година обећава изградња школе у Игалу и да родитељи мисле да се обећање неће испунити јер предуго све траје, казала је Перуновић.

И директорица и родитељи су сагласни да је потребно наћи рјешење јер су услови у овој школи веома лоши, а у данима када пада киша, просторије прокишњавају и не смију укључити струју, казала нам је у име родитеља мајка осморо дјеце Вања Вукасовић.

– То су услови који нису достојни да у њима наша дјеца похађају школу у 21. вијеку. У учионици у којој су тренутно и моје двоје дјеце, пријети да се обруши плафон, вода се слијева низ осигураче од струје, када пада киша не смијемо укључити климу ни ТА пећ, већ нам учитељица пошаље поруку да тог дана дјецу обучемо топлије, казала је Вукасовић.

Тврди да је поред превоза родитељима најтеже повјеровати да је ово прелазно рјешење јер ту причу слушају већ деценијама и плаше се да ће изградња дугоочекиване школе у Игалу остати само пуко обећање.

– Немамо ништа против школе у Суторини, али да то буде тренутно рјешење. Ми се, као родитељи плашимо да ће то бити трајно рјешење, да од школе у Игалу неће бити ништа. Искрено, од 2017. године нас завлаче те имамо локацију, те немамо, па имамо новца, па немамо. Према ономе што читамо последњих дана на порталима, изгледа да немамо ни новца ни локацију, истиче Вукасовић.

Како је недавно за РТХН потврдио министар просвјете Миомир Војиновић, процедура везана за изградњу школе у Игалу тече планираном динамиком, Влада је дала УТ услове за плац на којем би требао бити грађен образовни комплекс, а директорица школе Перуновић потврђује и да су средства обезбјеђена. До тренутка када ће малишани Игала и околних насеља ући у нови, савремени објекат, потребно је наћи рјешење како би дјеца била безбједна.

План је заједнички родитељски са представницима Општине Херцег Нови и Министарства просвјете, као и обилазак школе у Суторини, казала је директорица Перуновић и истакла да у том објекту има довољно мјеста за сву дјецу.

– У суторинској школи је тренутно 16 ученика у два комбинована одјељења која ћемо сачувати као таква, да родитељи не брину. У игаљској школи тренутно је 159 ученика и за све њих има мјеста у суторинској школи гдје је шест учионица, два тоалета мушки и женски и један који је прилагођен дјеци са отежаним кретањем. Имамо терен, чекамо завршетак балон сале, имамо могућност да се једна учионица среди за часове физичког док не буде готова балон сала или да је уредимо за продужени боравак док дјеца сачекају брата или сестру ради заједничког превоза, казала је Перуновић.

Када је ријеч о превозу, већ имају одређено рјешење.

– Аутобус ће саобраћати до школе, дјеца ће излазити и улазити на безбједном мјесту. Код школе је велики паркинг тако да има простора да се аутобус окрене. Све што радимо биће на релацији родитељи, министарство, школа. Родитељи ће поћи да виде школу у Суторини, отворена сам за сарадњу, увијек могу доћи да поразговарамо и оно што је најважније је да смо на истом путу и да имамо исти циљ – сигурност њихове дјеце и образовање у одговарајућим условима.

У нади да ће успјети да изађу у сусрет родитељима који потенцирају проблем удаљености школе, директорица Перуновић је са директором Института др Савом Марићем обишла просторије како би покушали да нађу додатни простор, али нису успјели.

Надлежно министарство нема начин да улаже у простор који није њихово власништво, Институт у овом тренутку нема средстава, тако да су често пута родитељи и локална управа санирали одређене горуће проблеме, али једино право рјешење биће нова школа на коју цијели град чека.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here