Апел УП учесницима у саобраћају: Возите одговорно!

Фото:Архив РТХН

Поред превентивних и репресивних активности, као и појачаних контрола учесника у саобраћају од стране службеника Управе полиције, значајан број возача се и даље понаша неодговорно и не поштује саобраћајне прописе, чинећи најтеже прекршаје, саопштили су из Управе полиције.

Само током претходних седам дана у Црној Гори догодиле су се 124 саобраћајне незгоде, у којима је 45 лица задобило лаке тјелесне повреде, 10 лица је задобило тешке тјелесне повреде, док је нажалост шест лица смртно страдало.

Због почињених прекршаја, такође у протеклих седам дана, од стране саобраћајне полиције санкционисана су чак 2.504 возача.

Оно што и даље забрињава је податак да је због почињених најтежих саобраћајних прекршаја у овом периоду, чак 82 лица лишено слободе и приведено надлежним судовима на даљи поступак.

Нажалост, од почетка 2023. године у саобраћајним незгодама смтрно је страдало 19 особа, од којих је пет особа било малољетно, од 18 до 20 година једно лице, од 25 до 35 година пет лица, од 36 до 45 година два лица, од 46 до 55 година два лица и преко 55 година четири лица.

У једној саобраћајној незгоди смртно су страдала четири малољетна лица, такође у једној саобраћајној незгоди три лица и у двије саобраћајне незгоде су страдала по два лица.

Људски фактор, а у оквиру њега неодговорност, непажња, неприлагођена и велика брзина, управљање возилом под дејством алкохола, употреба мобилних телефона у току вожње, некоришћење сигурносних појасева, прелазак у супротну коловозну траку и даље су главни узроци саобраћајних незгода са најтежим последицама.

Службеници Управе полиције ће и у наредном периоду у оквиру својих реалних могућности, настојати да кроз појачано ангажовање својих службеника, превентивним, али и репресивним активностима допринесу смањењу броја саобраћајних незгода са најтежим последицама. Министарство унутрашњих послова и Управа полиције још једном апелују на све возаче и остале учеснике у саобраћају да својим одговорним понашањем, поштовањем саобраћајних прописа и уважавањем постојећих услова на путевима и у саобраћају,  допринесу како својој, тако и безбједности својих сапутника као и осталих учесника, поручују из УП.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here