Приоритетне активности у рјешавању проблема на постројењу и колектору

Постројење у Мељинама

Запослени на Постројењу за третман отпадних вода у Мељинама максимално су ангажовани да одржавају у функцији објекат, који још није завршен. У Друштву за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре, недавно је представљен Акциони план реконструкције постројења и колектора, како би се отклонили сви узроци који доводе до проблема на мрежи у што је потребно још уложити око четири милиона поред 40 милиона еура, који су потрошени од почетка изградње колектора 2012. и постројења 2014. године.

Извршни директор Друштва Милан Зарић, гостујући у емисији Новско јутро, указао је на важност да се постигне прилив незаслањене воде са ривијере у постројење, да се отпадне воде доведу у бактериолошки исправно стање по свим еколошким стандардима и неутралишу неугодни мириси:

– Ту је непрестана борба управника постројења са његовим тимом,  да доведу на минимални ниво, да може таква воду да се испусти  у море. Како смо преузели постројење прије шест година, оно није одржавано како треба. Извођач радова је напустио постројење и однијели су сву документацију. Радници Водовода су се упустили у нешто што је потпуно ново. Било је све то предимензионисано и морали су скидати и уграђивати дијелове, како би се попуњавало да би се ушло у одржавање система, подсјетио је Зарић.       

 Направљена је динамика и план одржавања за оба пројекта:

– Морамо уложити још 10 до 12 одсто до сада утрошених средстава од преко 40 милиона еура, како би систем довели до пуне функције и како не би било више проблема и бојазни када дође сезона. Новца за то мора бити. Аплицирамо за средства код Европских фондација и по министарствима у Влади Црне Горе. Очекујемо и да добијемо вриједну донацију од 1,5 милиона еура, казао је Зарић.   

Завршен је управо један тендер за реконструкцију постројења у вриједности 670 000 еура из капиталних инвестиција државе.  

– Чекамо да прође рок за жалбе. Ако та процедура коначно прође, ми ћемо са тим премостити велики дио до коначног рјешења постројења. Без обзира на то, припремили смо се да у ову сезону најрелаксираније уђемо у односу на претходне. Комуникација између Друштва, Водовода је хомогена, реагује се одмах и захваљујем се колегама из Водовода и управнику постројења са његовим тимом на преданом раду у Постројењу за пречишћавање отпадних вода.

Ми ћемо се припремити добро за сезону како не би било непредвиђених ситуација. Трећи танк у постројењу је у фази пуштања, који до сада није радио, што је био проблем у љетном периоду. Због набавке неопходног материјала, опреме планирано је да на јесен иду у реконструкцију постројења, с обзиром да су рокови од добављача помјерени. До тада ће направити одређене пројекте за фазне радове по приоритетима, објаснио је Зарић.

Надлежни очекују да ће током идуће године завршити одређене радове и припремити неопходну документацију за технички пријем објекта постројења.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here