Центар за заштиту потрошача: Држава да заштити интерес потрошача

Црногорски потрошачи Међународни дан заштите права потрошача дочекују у условима веома високих цијена које оптерећују животни стандард. Уважавајући све економске факторе који утичу на цијене у условима слободног тржишта, Центар за заштиту потрошача препознаје и некоректно тржишно поступање трговаца који држе високе марже као један од главних фактора који доприноси оваквом стању, саопштено је из ове организације.

Сматрају да постоји основ за интервенцију државе у том дијелу, како би се заштитили економски интереси потрошача и њихов животни стандард.

– Центар за заштиту потрошача се придружује иницијативи Потрошачке Интернационале, која ове године у фокус ставља енергетску транзицију ка одрживијим моделима снабдијевања. Према глобалном истраживању Интернационале, преко 80% група потрошача је пријавило да су потрошачи принуђени да прилагођавају буџете како би платили рачуне за енергију, усљед раста цијена фосилних горива – наведено је у саопштењу.

Како геополитичка превирања и негативни трендови на тржишту генеришу све веће трошкове, уз хитну потребу да се избјегну катастрофалне климатске промјене, све су гласнији позиви да се убрза зелена, правична енергетска транзиција.

Потрошачи су кључни на том путу и потребно је осигурати одговарајућу подршку док се крећу ка новим технологијама и енергетским тржиштима, оснаживањем потрошача да доносе информисане и одрживе одлуке са посебним фокусом на заштиту рањивих категорија становништва. Ови заједнички изазови захтијевају иновативна рјешења и већу секторску сарадњу, како би осигурали бржу транзицију на чисту енергију и помогли потрошачима да преброде кризу цијена.

Да би допринио ефикаснијем рјешавању ових проблема у Црној Гори, ЦЕЗАП наставља са кампањама за подизање свијести потрошача и лобирања код надлежних власти. Правни савјетник ЦЕЗАП-а ће учествовати на панел дискусији „Економски и правни аспекти заштите потрошача“ на Економском факултету Универзитета Црне Горе у организацији Министарства економског развоја и туризма.

Међународни дан заштите права потрошача први пут је обиљежен 15. марта 1983. године, када је Генерална скупштина Уједињених Нација усвојила смјернице за заштиту потрошача, којим су потрошачка права подигнута на ниво међународног признања и легитимитета, једнако призната од развијених и од земаља у развоју. Међутим, њих и даље у многим земљама оспоравају и ограничавају владе, произвођачи и моћне интересне структуре, па је данашњи дан прилика да се упути апел за ефикаснију, свеобухватнију и квалитетнију заштиту и промоцију потрошачких права.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here