Процес рада у Дому здравља није угрожен, радници не штрајкују већ протестују

Дио запослених у Дому здравља не протестује против вд директора Алексе Ђекића лично, већ протестом изражавају незадовољство организацијом, начином рада и његовим односом према здравственим радницима, поручено је на данашњем протесном окупљању.

Како је казала др Зинаида Миљковић, радници се никада нису сусрели са таквим односом надређеног.

– Тај однос према здравственим радницима поприма назнаке тортуре и репресије, да не кажем реваншизма, али не знам по којој основи, јер ми радимо свој посао. Прошли протест организовали смо у току паузе, да изразимо незадовољство, процес рада није поремећен. Према томе, нисмо у штрајку и нисмо у обавези да то пријављујемо у Центру безбједности, директору или синдикату – наводи она.

Др Зинаида Миљковић

Синдикат их је подржао, прича др Миљковић, али је става да протести нису по закону, те да радници морају постепено рјешавати проблеме.

– Према ономе што смо читали у Службеном листу, мислим да нисмо у прекршају. И даље ћемо одржавати протест али чекамо одговор ресорног министарства. Да смо се обратили само њима, ништа не би урадили, све би остало затворено. Овако смо дали у медије, па ћемо да видимо. Нека се изјасне ресорно министарство и грађани, а ми ћемо и даље радити свој посао као и до сада. Ако су грађани незадовољни, нека се и они обрате нама и директору, али мислим да нисмо у прекршају, јер тражимо основна људска права – слободу говора, мишљења и неометаног рада – истиче она.

На протест су данас изашли само из прве смјене и у току паузе. Др Миљковић наглашава да нису у штрајку, као и да ни током паузе не напуштају зграду Дома здравља.

На питање новинара да ли сматра да је присутан реваншизам министра здравља према херцегновском здравству, с обзиром на ситуације у Институту, Болници Мељине, а сада и у Дому здравља, др Миљковић је казала да не може да улази у одлуке министарства, као и да подржавају колеге у обје установе.

Др Миљковић је изразила наду да ће Министарство здравља изнаћи рјешење на задовољство како вд директора, тако и радника.

Информисала је да медицинској сестри Тамари Ђучић није уручен отказ, већ анекс уговора, који мора да потпише одмах да не би добила отказ, али према којем пристаје на премјештај у амбуланту у Бијелу.

– У нашим амбулантама већ раде љекари и сестре, према томе нема потребе за премјештајима без неке велике нужде. Ротирамо људе и сви радимо кад је неко на боловању или је одсутан или на годишњем одмору. Ротацијама без потребе на 15 дана не видимо сврху. Конкретно ходање тих пацијената до Бијеле, посебно љети старих пацијената, који морају аутобусима ићи тамо, то је ван памети – казала је она.

Казала је да је дио радника имао састанак са Ђекићем, који их је саслушао, али након тога је почео са праксом анекса уговора и премјештајима у амбуланте, због чега су се побунили.

Радници су казали и да је обезбјеђење записивало присутне на протесту према Ђекићевој наредби.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here