Мјештани горње Ратишевине добили воду

Захваљујући сарадњи  Општине Херцег Нови, Водовода, Министарства пољопривреде и Мјесне заједнице Ратишевина – Сушћепан – Требесин, мјештани горњег дијела села Ратишевина коначно су добили воду.

Реализацијом ове инвестиције, у вриједности око 30 000 еура значајно ће утицати на побољшање услова живота. Мјештани су приредили свечаност за представнике локалне управе, Водовода и остале, који су помогли реализацију овог пројекта.

Према ријечима предсједнице МЗ Ратишевина – Сушћепан – Требесин Зорице Мијајловић, од великог је значаја овај пројекат, чија је израдa почела је 2017. године. Сада цијела Ратишевина има воду и најсјеверенија кућа у горњем селу:

– У селу је остало доста мјештана, викендаша и младих који су основали породице и живе у Ратишевини. Један од већих проблема је било водоснабдијевање горњег села Ратишевине. Кренули смо у ову причу прије шест година, како да се прави резервоар. Прво се направио резервоар капацитета 15 кубика и  изграђено је 1200 мeтара водоводне мреже. Мјештани села Ратишевина истичу да су висинске разлике велике у односу на нулту тачку резервоара до последње куће, та разлика је око 77 метара, а мрежа је рађена у више кракова.

Мјештанин Лесо Мијајловић изразио је задовољство што су добили воду. Пројекат представља велики подухват, јер је рађен на висини од 240 метара:

 – Доњи дио Ратишевине давно је добио воду. Горњи и средњи дио Ратишевине нису тада ушли у план за водоснабдијевање села. Захваљујући разумијевању предсједника Општине Стевана Катића и тадашње директорице Оливере Доклестић, кренули смо у ову инвестицију. Требало је ту и средства уложити, набавити пумпе, резероваре, цијеви да би се довела вода до најудаљенијих кућа у селу, објашњава мјештанин Мијајловић, који дијели задовољство осталих житеља, који су напокон ријешили ово важно животно питање.    

 Треба омогућити свим селима да заживе, тако што ће им се обезбиједити да имају воду, струју и пут, јер је то предуслов да се развија планински, рурални туризам, казао је директор предузећа Водовод и канализација Херцег Нови Боро Лучић.

-Захваљујући синергији Општине Херцег Нови, Министарства пољопривреде, Водовода и мјештана урађена је велика ствар за село. Надам се да ће водоснабдијевање села не само поправити услове живота, већ и бити замајац развоја. Увијек причамо како да оживимо херцегновска села. Ни Шћепошевићи, Пријевор и друга села у залеђу немају воду из градског водовода. Сигуран сам да ће у наредном периоду Водовод, заједно са Општином Херцег Нови и уз подршку министарства, ако буде могуће и других субјеката моћи да воду доведемо до сваког села, те да омогућимо рурални развој. Да села оживе вода је предуслов да би домаћинства могла да се баве туризмом, сточарством, пољопривредом. Ово је почетак инвестиција у херцегновско залеђе, улагања у село. И сада се ради пројекат водоснабдијевања Каменог преко Требесина, који ће градити у двије фазе и према Мокринама. Морамо изнаћи начин да доведемо воду до Крушевица и Врбања, напоменуо  је Лучић.

Изградњу резервоара је радила фирма Задужбина, водоводну мрежу фирма Оки транс заједно са Водоводом, а радове за електропривреду је радио ЦЕДИС. Ресорно министарство је такође учествовало у овој инвестицији.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here