Прилагодити биралишта ОСИ популацији

У нови изборни циклус Црна Гора улази са несређеним бирачким списковима, с тога је и непознат тачан податак колико је особа са инвалидитетом које имају право гласа. Прилагођавање приступачности изборних мјеста али и самог поступка гласања особама са инвалидитетом и овога пута постављени су као задатак пред надлежне.

Приликом посљедњих локалних избора у Херцег Новом, 2021. године, локална управа водила је рачуна да омогући гласање особама са инвалидитетом, прича за РТХН члан Параолимпијског комитета, Милош Спаић. 

Милош Спаић, члан Параолимпијског комитета

– Херцег Нови може да се похвали јер испуњава доста услова, осим архитектонске приступачности. Доста бирачких мјеста тако је позиционирано, да особе у колицима јако тешко могу да уђу, али што се тиче шаблона за гласање за особе са оштећењем вида, то у Херцег Новом постоји – наводи он.

Спаић подсјећа да на прошлим изборима у свих 14 општина нису били обезбијеђени адекватни услови за гласање 

– За особе са оштећењем вида треба да постоје шаблони за гласање и спуштени пунктови, да могу самостално да убаце листиће. Такође архитектонска приступачност је нешто што је проблем читаве Црне Горе. У објектима би требало да постоје рампе, довољно широка врата да особе у колицима могу да уђу и самостално гласају. Нажалост, мислим да то неће бити испоштовано у потпуности – сматра Спаић.

Предсједник Општинске изборне комисије, Дејан Радонић обећава ће сва бирачка мјеста у општини Херцег Нови бити прилагођена особама са инвалидитетом.

Сходно утврђеном Правилнику, биће обезбијеђене приступне рампе, у кабинама ће бити постављене полице одређене висине као и столови висине 40 цм на којима ће бити гласачке кутије како би особа могла самостално убацити гласачки листић. Такође, биће постављени и одговарајући итисони како би слабовиде особе могле приступити гласачком мјесту.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here