Бокељска водоводна предузећа заједно раде на рјешавању проблема

На иницијативу новског Водовода у сали СО Херцег Нови одржана је презентација сателитског снимања водоводних мрежа са детекцијом губитака, односно кварова на водоводној мрежи. Презентацији су поред предсједника Општине Херцег Нови Стевана Катића са сарадницима и менаџмента ВиК-а, присуствовали и представници општина и водоводних предузећа Тивта и Котора, саопштили су из Водовода.

На презентацији је представљен и Комунални информациони систем, који обухвата даљинску детекцију и гео-информационе системе. Презентацију ових процеса представили су Бостјан Коцар (Колектор Систех Љубљана) и Милош Радановић (BeoExpert Design Beograd).

Сателитско снимање представља коришћење сателита који се крећу у континуираној орбити користећи подручје за подземни продор таласа који детектују све врсте цјевовода и проток воде, са приказима свих кварова на самим цјевоводима. На основу сателитског снимка биће израђен Мастер план водоводне мреже са локацијама кварова, на основу чега ће бити могуће планирати и обављати санацију кварова по приоритетима.

С обзиром да сателитски снимак обухвата велико подручје у једној слици, водоводи свих бокељских општина су постигли начелни договор да заједно учествују у трошковима самог снимања, а да сваки водовод ради самостални мастер план за своју мрежу.

Током следеће седмице биће одржан заједнички састанак представника водоводних предузећа Тивта, Котора, Будве и Херцег Новог, гдје ће бити разматрани сви видови сарадње који су планирани у следећем периоду. Поред сателитског снимања, тема разговора биће и израда гео-информационог система водоводне и канализационе мреже, која обухвата теренско снимање шахтова као и ласерско снимање мреже специјализованим дроновима за геодезију, мапирање и форограметрију. Сврха израде гео-информационог система је геопозиционирање објеката и формирање геометрије мреже да би се формирала јединствена база података, а потом и израда хидрауличког моделирања комуналног система, чиме ће се омогућити комплетан увид у стање мреже (водоводне и канализационе) и на основу тога формирање предлога за санацију, реконструкцију и изградњу комуналне мреже и објеката, чиме ће на крају бити смањени губици и број кварова на мрежи. Израда хидрауличког модела комуналне мреже омогућиће вишеструке анализе, као што су анализе потрошње воде у систему, мјерних зона, висинских зона, губитака воде као и утрошка електричне енергије.

Предложене активности ће резултирати инвестиционим предлозима за модернизацију и унапређење комуналне мреже, њену дигитализацију и мапирање проблема. Све наведене активности су битне јер поред смањивања губитака и боље искоришћености ресурса, такође су и основ за аплицирање за одобравања пројеката код ЕУ и међународних фондова који су предвиђени за помоћ у очувању природних ресурса, саопштено је из херцегновског Водовода.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here