Љубомир Бандовић: Глумац и човјек који спаја морални кодекс брђанина са душом јужњака

За њега бисмо пуна срца могли рећи – док глуми он вјерује, а чини да и ми вјерујемо њему! Баш тако је било и када смо недавно Љубомира Бандовића гледали на сцени у Дворани Парк у сјајној представи ЕЛИНГ. Уз ту улогу, било је толико других које је оживио на филму, телевизији у позоришту, да смо одустали од покушаја да набројимо макар само оне најважније. Али, с поштовањем смо и пажаљиво забиљежили Бандовићево казивање о глуми – “мој посао је одличан полигон да човек од себе направи свесније, друштвено корисније биће”, о позоришту – “позориште је есенција мог посла” и “позориште ме никада није издало” и “животу који је императиве”.

Ту почињемо Таласе Културе и причу Љубомира Бандовића који у себи спаја, како сам каже – морални кодекс брђанина из Берана односно Андријевице, и блуз, дерт по коме се препознаје Врање град у коме је одрастао. Бандовић каже “слобода се заслужује” а рад је, обавеза је, формирала човјека па и глумца. Он је оживљавао јунаке антологијских писаца, сарађивао са најпознатијим нашим редитељима и глумцима али вјерује и младима попут Ивана Мариновића и Јосипа Жувана код којих каже “има још увек нешто чисто, неискварено, засновано на здравој амбицији која није лична већ се односи на пројекте које раде”.

О Игли испод прага, о Гарбури, о глуми коју схвата без мистификације веома озбиљно – у Таласима културе које уређује Витка Вујновић, а емисију можете погледати од 20:00 сати на програм РТХН.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here