Вукаловић: Због негативног природног прираштаја морају се побољшати услови за подстицање рађања

Саопштење за јавност упутила је одборница Праве Црне Горе у Скупштини општине Херцег Нови, Марина Вукаловић.

– Права Црна Гора као један од најважнијих програмских циљева поставила је заустављање пада наталитета и подстицање рађања и зато морамо указати на алармантно стање у овој области. 

Црна Гора већ трећу годину узастопно биљежи негативан природни прираштај, све већи број људи умире, а мање дјеце се рађа. Негативан природни прираштај који је забиљежен у већини општина у Црној Гори показује да се морају хитно предузети одговарајуће мјере за смањење смртности и подстицање рађања дјеце. Лоши материјални услови у којима живе бројни млади представљају ограничавајући фактор у планирању породице, укључујући и број дјеце. Млади све касније ступају у брак, често немају ријешено стамбено питање и суочавају се са незапосленошћу.

Активно се залажемо да се побољшају услови за подстицање рађања у свим општинама. Права Црна Гора је зато покренула питање повећања накнада за новорођенчад у општини Херцег Нови, које је резултирало повећањем ове наканде са досадашњих 100 на 500 еура. Ово је само једна од значајних мјера, којима се унапређују услови за повећање наталитета. Подржали смо све остале иницијативе на државном и локалном нивоу, којима се помаже родитељима и подстиче рађање, јер сматрамо да је ово једно од најважнијих питања којима држава треба да се бави.

Живот наших грађана је највиша вриједност и зато ћемо урадити све што је у нашој моћи да унаприједимо његов квалитет и да га заштитимо у свим фазама: од пренаталног периода, након рођења, током одрастања дјеце до дубоке старости. Залажемо се зато и за бројне друге мјере којима се побољшавају услови живота наших грађана, као што су: помоћ паровима у рјешавању стамбеног питања, повећање запослености, повећање зарада, пензија и социјалних накнада. Позивамо све доносиоце одлука да се више баве темом повећања наталитета, а мање другим дневнополитичким расправама, јер сви политички циљеви су потпуно безначајни уколико се настави тренд одласка младих људи из државе и одлагања планирања потомства и заснивања породица – наведено је у саопштењу које потписује одборница Праве Црне Горе у СО Херцег Нови, Марина Вукаловић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here